Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Σαραγλί Θάσου

παραδοσιακή συνταγή σαραγλί Θάσου σαραγλιά ελαιόλαδο Θάσου μέλι ΘάσουΥλικά:

1 κιλό αλεύρι, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο Θάσου, αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα, κανέλα, 1 ποτήρι του νερού κοπανισμένα καρύδια.
Υλικά για το σιρόπι: 5 ποτήρια του νερού ζάχαρη, ένα ποτήρι του νερού μέλι Θάσου, 4 ποτήρια νερό.

Σκεύη:

Μεγάλο τετράγωνο ταψί

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε το αλεύρι με χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο Θάσου και το αλάτι, πολύ καλά, να μην είναι όμως πολύ σφιχτό. Στη συνέχεια ανοίγουμε με ένα ξύλο που το χρησιμοποιούμε για πλάστη όσο ποιο λεπτά φύλλα γίνεται. Παίρνουμε το φύλλο το κόβουμε λωρίδες 10 εκατοστά και το βάζουμε μέσα στο ταψί αφού πρώτα έχουμε ρίξει λίγο λάδι για να γλιστρά και το σπρώχνουμε από τη μια άκρη προς την άλλη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πτυχές. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και όταν γεμίσει το ταψί ρίχνουμε από πάνω ελαιόλαδο, ώστε να καλύψει τις πτυχές της ζύμης.
Πρίν αρχίσουμε τη διαδικασία προθερμάνουμε  τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και κάθε λίγο ελέγχουμε μέχρι να ροδίσει. Κάπου - κάπου βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το κουνάμε, όταν έχουν ξεκολλήσει τα φύλλα σημαίνει ότι ψήθηκε και από κάτω και είναι έτοιμο. Έχουμε ήδη ετοιμάσει το σιρόπι και το διατηρούμε καυτό. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε μέσα το σιρόπι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα καρύδια την κανέλα  και το αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Τα σαραγλιά (τοπική ονομασία) είναι έτοιμα. ΠΗΓΗ http://www.proionta-thassou.gr/el/syntages-thassou/15-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CE%93%CE%BB%CF%85%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%98%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%85.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου