🥘 Τρικαλινό Σπετσοφάι – Παραδοσιακή Συνταγή




Υλικά (4 άτομα)

  • 600–700 γρ. χωριάτικο λουκάνικο Τρικάλων, κομμένο σε χοντρές ροδέλες

  • 4–5 πιπεριές κέρατο (κόκκινες και πράσινες) σε χοντρά κομμάτια

  • 1–2 πιπεριές Φλωρίνης

  • 1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη ή 200 γρ. πελτέ αραιωμένο

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2–3 σκόρδα, ψιλοκομμένα

  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετική, για πιο πικάντικο)

  • 120 ml κρασί κόκκινο

  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

  • ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή (προαιρετικό αλλά πολύ τρικαλινό!)

  • 1 φύλλο δάφνης

  • Ελαιόλαδο

  • Αλάτι & πιπέρι


Εκτέλεση

1️⃣ Σοτάρισμα λουκάνικου

  1. Σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα, ζεσταίνεις λίγο ελαιόλαδο.

  2. Ρίχνεις το λουκάνικο και το σωτάρεις μέχρι να ροδίσει καλά και να βγάλει τα αρώματά του.

  3. Το αφαιρείς σε πιάτο.

2️⃣ Λαχανικά

  1. Στο ίδιο σκεύος ρίχνεις το κρεμμύδι και το αφήνεις να γυαλίσει.

  2. Προσθέτεις τις πιπεριές (κέρατο, Φλωρίνης, καυτερή) και σωτάρεις 5–7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

  3. Ρίχνεις το σκόρδο και ανακατεύεις.

3️⃣ Σβήσιμο & μαγείρεμα

  1. Σβήνεις με το κόκκινο κρασί και αφήνεις να εξατμιστεί το αλκοόλ.

  2. Προσθέτεις τη ντομάτα ή τον πελτέ, τις πάπρικες, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.

  3. Ξαναβάζεις το λουκάνικο στο σκεύος.

  4. Χαμηλώνεις τη φωτιά και μαγειρεύεις 20–25 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.


Μυστικά & παραλλαγές

  • Τα Τρίκαλα φημίζονται για τα καυτερά τους – βάλε λίγη έξτρα πιπεριά αν το θέλεις πιο δυνατό.

  • Αν θέλεις πιο δεμένη σάλτσα, πρόσθεσε λίγο παραπάνω πελτέ.

  • Το σωστό σπετσοφάι έχει αρκετές πιπεριές, όχι μόνο σάλτσα ντομάτας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

🐓 Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζήθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες