🥘 Τρικαλινό Σπετσοφάι – Παραδοσιακή Συνταγή
Υλικά (4 άτομα)
-
600–700 γρ. χωριάτικο λουκάνικο Τρικάλων, κομμένο σε χοντρές ροδέλες
-
4–5 πιπεριές κέρατο (κόκκινες και πράσινες) σε χοντρά κομμάτια
-
1–2 πιπεριές Φλωρίνης
-
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη ή 200 γρ. πελτέ αραιωμένο
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2–3 σκόρδα, ψιλοκομμένα
-
1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετική, για πιο πικάντικο)
-
120 ml κρασί κόκκινο
-
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
-
½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή (προαιρετικό αλλά πολύ τρικαλινό!)
-
1 φύλλο δάφνης
-
Ελαιόλαδο
-
Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
1️⃣ Σοτάρισμα λουκάνικου
-
Σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα, ζεσταίνεις λίγο ελαιόλαδο.
-
Ρίχνεις το λουκάνικο και το σωτάρεις μέχρι να ροδίσει καλά και να βγάλει τα αρώματά του.
-
Το αφαιρείς σε πιάτο.
2️⃣ Λαχανικά
-
Στο ίδιο σκεύος ρίχνεις το κρεμμύδι και το αφήνεις να γυαλίσει.
-
Προσθέτεις τις πιπεριές (κέρατο, Φλωρίνης, καυτερή) και σωτάρεις 5–7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
-
Ρίχνεις το σκόρδο και ανακατεύεις.
3️⃣ Σβήσιμο & μαγείρεμα
-
Σβήνεις με το κόκκινο κρασί και αφήνεις να εξατμιστεί το αλκοόλ.
-
Προσθέτεις τη ντομάτα ή τον πελτέ, τις πάπρικες, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
-
Ξαναβάζεις το λουκάνικο στο σκεύος.
-
Χαμηλώνεις τη φωτιά και μαγειρεύεις 20–25 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Μυστικά & παραλλαγές
-
Τα Τρίκαλα φημίζονται για τα καυτερά τους – βάλε λίγη έξτρα πιπεριά αν το θέλεις πιο δυνατό.
-
Αν θέλεις πιο δεμένη σάλτσα, πρόσθεσε λίγο παραπάνω πελτέ.
-
Το σωστό σπετσοφάι έχει αρκετές πιπεριές, όχι μόνο σάλτσα ντομάτας.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου