Χοιρινό με κυδώνια και πατάτες στη γάστρα
Υλικά• 1200 γραμ. χοιρινό σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μερίδες
• 4 μεγάλες πατάτες
• 2 μεγάλα κυδώνια
• 3 μέτρια κρεμμύδια, στα τέσσερα
• 3 σκελίδες σκόρδο, στη μέση
• ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλυκού βούτυρο ή φυτίνη
• 1 κρασοπότηρο κρασί
• δεντρολίβανο
• ρίγανη
• θυμάρι
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη ή μέλι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
| Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες, το βάζουμε στη γάστρα, το λαδώνουμε με το μισό λάδι, το αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. | |
| Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, έπειτα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα βάζουμε όλα σ᾿ ένα μπολ. Πλένουμε τα κυδώνια, καθαρίζουμε τις φλούδες και τους σπόρους, τα κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια και τα ρίχνουμε κι αυτά, στο μπολ με τις πατάτες. | |
| Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, ρίχνουμε ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο και το βούτυρο, τ᾿ ανακατεύουμε και τα τοποθετούμε ανάμεσα στο κρέας. Ρίχνουμε σε μια άκρη το κρασί, κουνάμε τη γάστρα να πάει παντού, τη σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα. Έπειτα ξεσκεπάζουμε τη γάστρα, κι αν έχει πάρει χρώμα το κρέας το γυρνάμε απ᾿ την άλλη, (αλλιώς τ᾿ αφήνουμε όπως είναι) και συνεχίζουμε το ψήσιμο, χωρίς καπάκι, για ½ ώρα ακόμα περίπου, μέχρι να ροδίσει και να μείνει με το λάδι του. ΠΗΓΗ https://faghta-giagias.blogspot.com/2012/10/blog-post_1759.html | |




Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου