🦃 Γεμιστή Γαλοπούλα Φούρνου (παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συνταγή)
🔸 Υλικά (για 8–10 άτομα)
Για τη γαλοπούλα
-
1 γαλοπούλα 4–5 κιλά (καθαρισμένη)
-
100 γρ. βούτυρο (μαλακό)
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Χυμός 1 λεμονιού
-
Αλάτι, πιπέρι
-
1 κ.γ. θυμάρι
-
1 κ.γ. ρίγανη
-
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
Για τη γέμιση
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
-
1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ ή καρολίνα
-
½ φλιτζάνι κουκουνάρι (προαιρετικά)
-
½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
-
½ φλιτζάνι κάστανα βρασμένα ή ψημένα (ψιλοκομμένα)
-
1 ποτηράκι κρασί (λευκό ή μαυροδάφνη)
-
1 μήλο ψιλοκομμένο
-
1 πορτοκάλι (ξύσμα και λίγος χυμός)
-
1 φλιτζάνι ζωμός κότας ή νερό
-
Αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα
Για συνοδεία
-
Πατάτες φούρνου ή πουρές
-
Σάλτσα gravy (προαιρετικά)
🔸 Εκτέλεση
1️⃣ Ετοιμάζουμε τη γέμιση
-
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
-
Προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
-
Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
-
Προσθέτουμε το ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες, κάστανα, μήλο, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, αλάτι, πιπέρι.
-
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον ζωμό. Μαγειρεύουμε για 10–15 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά.
-
Αφήνουμε να κρυώσει.
2️⃣ Ετοιμάζουμε τη γαλοπούλα
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
-
Αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα μέσα και έξω.
-
Την γεμίζουμε με τη γέμιση και ράβουμε ή δένουμε με σπάγγο.
-
Ανακατεύουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη, θυμάρι και πάπρικα.
-
Αλείφουμε καλά τη γαλοπούλα παντού.
3️⃣ Ψήσιμο
-
Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε μεγάλο ταψί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
-
Ψήνουμε για 3½–4 ώρες (περίπου 45–50 λεπτά ανά κιλό).
-
Κάθε τόσο την περιχύνουμε με τα ζουμιά της.
-
Την τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει.
4️⃣ Σερβίρισμα
-
Αφήνουμε τη γαλοπούλα να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά πριν την κόψουμε.
-
Σερβίρουμε με τις πατάτες φούρνου ή πουρέ και περιχύνουμε με λίγη σάλτσα από τα ζουμιά της.
💡 Extra tips
-
Αν θέλεις πιο ελαφριά γέμιση, μπορείς να αντικαταστήσεις τον κιμά με ρύζι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.
-
Αν θέλεις πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, στόλισε το ταψί με μήλα, κάστανα και αποξηραμένα δαμάσκηνα.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου