🦃 Γεμιστή Γαλοπούλα Φούρνου (παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συνταγή)

 


🔸 Υλικά (για 8–10 άτομα)

Για τη γαλοπούλα

  • 1 γαλοπούλα 4–5 κιλά (καθαρισμένη)

  • 100 γρ. βούτυρο (μαλακό)

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Χυμός 1 λεμονιού

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 1 κ.γ. θυμάρι

  • 1 κ.γ. ρίγανη

  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

Για τη γέμιση

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

  • 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ ή καρολίνα

  • ½ φλιτζάνι κουκουνάρι (προαιρετικά)

  • ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες

  • ½ φλιτζάνι κάστανα βρασμένα ή ψημένα (ψιλοκομμένα)

  • 1 ποτηράκι κρασί (λευκό ή μαυροδάφνη)

  • 1 μήλο ψιλοκομμένο

  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα και λίγος χυμός)

  • 1 φλιτζάνι ζωμός κότας ή νερό

  • Αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα

Για συνοδεία

  • Πατάτες φούρνου ή πουρές

  • Σάλτσα gravy (προαιρετικά)


🔸 Εκτέλεση

1️⃣ Ετοιμάζουμε τη γέμιση

  1. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.

  2. Προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.

  3. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

  4. Προσθέτουμε το ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες, κάστανα, μήλο, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, αλάτι, πιπέρι.

  5. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον ζωμό. Μαγειρεύουμε για 10–15 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά.

  6. Αφήνουμε να κρυώσει.

2️⃣ Ετοιμάζουμε τη γαλοπούλα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

  2. Αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα μέσα και έξω.

  3. Την γεμίζουμε με τη γέμιση και ράβουμε ή δένουμε με σπάγγο.

  4. Ανακατεύουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη, θυμάρι και πάπρικα.

  5. Αλείφουμε καλά τη γαλοπούλα παντού.

3️⃣ Ψήσιμο

  1. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε μεγάλο ταψί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

  2. Ψήνουμε για 3½–4 ώρες (περίπου 45–50 λεπτά ανά κιλό).

  3. Κάθε τόσο την περιχύνουμε με τα ζουμιά της.

  4. Την τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει.

4️⃣ Σερβίρισμα

  • Αφήνουμε τη γαλοπούλα να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά πριν την κόψουμε.

  • Σερβίρουμε με τις πατάτες φούρνου ή πουρέ και περιχύνουμε με λίγη σάλτσα από τα ζουμιά της.


💡 Extra tips

  • Αν θέλεις πιο ελαφριά γέμιση, μπορείς να αντικαταστήσεις τον κιμά με ρύζι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

  • Αν θέλεις πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, στόλισε το ταψί με μήλα, κάστανα και αποξηραμένα δαμάσκηνα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζίθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες