Παραδοσιακό Γιουβέτσι με Μοσχάρι

 


🧺 Υλικά (για 4–6 άτομα)

  • 1 κιλό μοσχάρι (σπάλα ή ουρά ή ποντίκι, κομμένο σε μερίδες)

  • 500 γρ. κριθαράκι (μέτριο)

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2–3 σκόρδα, ψιλοκομμένα

  • 1 κονσέρβα (400 γρ.) ντομάτα κονκασέ ή 3 ώριμες φρέσκες ντομάτες τριμμένες

  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας

  • ½ ποτήρι κρασί κόκκινο

  • ½ φλ. ελαιόλαδο

  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά, για τη ντομάτα)

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 1 ξυλάκι κανέλας ή ½ κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη

  • 2–3 γαρίφαλα (προαιρετικά)

  • 1–1½ λίτρο ζεστό νερό ή ζωμό

  • Κεφαλοτύρι ή γραβιέρα τριμμένη για σερβίρισμα


👩‍🍳 Εκτέλεση

  1. Σοτάρουμε το κρέας:
    Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε καλά το μοσχάρι από όλες τις πλευρές.

  2. Προσθέτουμε τα λαχανικά:
    Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

  3. Σβήνουμε με κρασί:
    Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

  4. Ντομάτα και μπαχαρικά:
    Προσθέτουμε τον πελτέ, την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι.
    Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει με κλειστό καπάκι για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας (προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί).

  5. Ψήσιμο με το κριθαράκι:
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
    Βάζουμε το κρέας και τη σάλτσα σε ταψί ή γάστρα, προσθέτουμε το κριθαράκι και ζεστό νερό ή ζωμό (περίπου 1 λίτρο, ίσα να σκεπαστεί το κριθαράκι).
    Ανακατεύουμε και ψήνουμε για 25–30 λεπτά, ανακατεύοντας 1–2 φορές στη μέση για να μην κολλήσει.

  6. Τελικό στάδιο:
    Όταν το κριθαράκι έχει πιει τα υγρά του αλλά είναι ακόμα ζουμερό, βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να “σταθεί” 10 λεπτά και σερβίρουμε με άφθονο τριμμένο τυρί.


💡 Μυστικά επιτυχίας

  • Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, χρησιμοποίησε ζωμό βοδινού αντί για νερό.

  • Το γιουβέτσι μπορεί να γίνει και με αρνί, κοτόπουλο ή γαρίδες — προσαρμόζοντας τον χρόνο ψησίματος.

  • Το κριθαράκι συνεχίζει να “τραβάει” υγρά και μετά το φούρνο, οπότε άφησέ το λίγο πιο ζουμερό.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις