🥣 Γιουβαρλάκια Αυγολέμονο

 



Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα γιουβαρλάκια:

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (κατά προτίμηση από σπάλα ή λάπα)

  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα ή νυχάκι

  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο

  • 1 καρότο τριμμένο (προαιρετικά)

  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

  • 1 αυγό

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι και πιπέρι

  • Λίγο αλεύρι για το πασπάλισμα

Για το ζωμό:

  • 1,5 λίτρο νερό ή ζωμός λαχανικών/κότας

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 καρότο σε ροδέλες (προαιρετικά)

  • 1 μικρή πατάτα σε κύβους (προαιρετικά)

  • Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο:

  • 2 αυγά

  • Ο χυμός από 1–2 λεμόνια (ανάλογα με την οξύτητα που προτιμάτε)

  • Λίγο ζωμό από την κατσαρόλα


🥄 Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τα γιουβαρλάκια:

    • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, το αυγό, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.

    • Ζυμώνουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

    • Πλάθουμε μικρά μπαλάκια (περίπου όσο ένα καρύδι) και τα αλευρώνουμε ελαφρώς.

  2. Βράζουμε τα γιουβαρλάκια:

    • Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό ή ζωμό με το λάδι, το καρότο και την πατάτα.

    • Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια ένα-ένα.

    • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 40–45 λεπτά χωρίς να τα ανακατεύουμε (κουνάμε απλώς την κατσαρόλα περιστροφικά).

  3. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο:

    • Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά.

    • Προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού.

    • Ρίχνουμε σιγά-σιγά 2–3 κουτάλες από τον ζεστό ζωμό των γιουβαρλακιών, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη «κόψει».

  4. Δένουμε τη σούπα:

    • Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγολέμονο ανακατεύοντας απαλά.

    • Ανακινούμε την κατσαρόλα (δεν ανακατεύουμε με κουτάλι).

    • Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι ή το λεμόνι.


🍋 Σερβίρισμα

  • Σερβίρονται ζεστά, πασπαλισμένα με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγη ψιλοκομμένη μαϊντανό.

  • Ταιριάζουν υπέροχα με φρέσκο ψωμί ή φέτα στο πλάι.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζίθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες