🍗 Κοτόπουλο Λεμονάτο με Πατάτες στο Φούρνο

 



🧺 Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 κοτόπουλο (1,3–1,5 κιλό), κομμένο σε μερίδες

  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κυδωνάτες

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο

  • Χυμός από 2 λεμόνια

  • 1 κ.σ. μουστάρδα (προαιρετικά, για πιο “δεμένη” σάλτσα)

  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1 κ.γ. ρίγανη

  • 1 κ.γ. θυμάρι (προαιρετικά)

  • 1/2 φλ. ζωμός κοτόπουλου ή νερό

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι


🔪 Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία
    Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C (αντιστάσεις ή αέρα).
    Καθάρισε και κόψε τις πατάτες κυδωνάτες.

  2. Μαρινάδα
    Σε ένα μπολ ανακάτεψε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.

  3. Στήσιμο στο ταψί
    Βάλε τις πατάτες στο ταψί, τοποθέτησε τα κομμάτια κοτόπουλου από πάνω και περίχυσε με τη μαρινάδα.
    Ρίξε τον ζωμό (ή λίγο νερό) ώστε να υπάρχει υγρό στον πάτο.

  4. Ψήσιμο
    Ψήσε για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, γυρίζοντας το κοτόπουλο στη μέση του ψησίματος.
    Αν θες πιο τραγανή πέτσα, άφησέ το τα τελευταία 10 λεπτά μόνο με πάνω αντίσταση.

  5. Σερβίρισμα
    Ράντισε με λίγο φρέσκο λεμόνι και πασπάλισε με ρίγανη πριν το σερβίρεις.


💡 Μυστικά επιτυχίας

  • Αν θέλεις πιο «δεμένη» σάλτσα, στο τέλος πάρε λίγη από το ζουμί του ταψιού, πρόσθεσε λίγο κορν φλάουρ ή αλεύρι και ανακάτεψε στο ταψί για 5 λεπτά ακόμα.

  • Μπορείς να προσθέσεις και λίγο δεντρολίβανο ή φλούδα λεμονιού για επιπλέον άρωμα.

  • Οι μικρές πατάτες baby ψήνονται πιο ομοιόμορφα και ρουφούν καλύτερα τη σάλτσα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζίθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες