🥬 Λαχανοντολμάδες Αυγολέμονο με κιμά
Υλικά
-
1 μέτριο λάχανο (κατά προτίμηση σφιχτό)
-
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος με χοιρινό)
-
1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
1 καρότο, τριμμένο (προαιρετικά)
-
2–3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι, πιπέρι
-
1 κύβος ζωμός (προαιρετικά)
-
1 λεμόνι (ο χυμός του)
Για το αυγολέμονο
-
2 αυγά
-
Χυμός από 1–2 λεμόνια
-
Ζουμί από το φαγητό
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία λάχανου
-
Κόβεις το κοτσάνι του λάχανου και το ζεματάς σε μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό για 10–15 λεπτά.
-
Βγάζεις προσεκτικά τα φύλλα και τα αφήνεις να στραγγίξουν.
-
-
Γέμιση
-
Σοτάρεις το κρεμμύδι (και το καρότο, αν βάλεις) με λίγο ελαιόλαδο.
-
Προσθέτεις τον κιμά και ανακατεύεις μέχρι να αλλάξει χρώμα.
-
Προσθέτεις το ρύζι, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, λίγο λεμόνι, και αποσύρεις.
-
-
Τύλιγμα
-
Σε κάθε φύλλο βάζεις μια κουταλιά γέμιση και τυλίγεις σφιχτά σε ρολάκι.
-
Στρώνεις τον πάτο της κατσαρόλας με μικρά ή σκισμένα φύλλα λάχανου και από πάνω τοποθετείς τους λαχανοντολμάδες κυκλικά.
-
-
Μαγείρεμα
-
Ρίχνεις πάνω τους το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και αρκετό ζεστό νερό να τους σκεπάσει.
-
Τοποθετείς ένα πιάτο ανάποδα από πάνω για να μην ανοίξουν.
-
Σιγοβράζεις για 45–60 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
-
-
Αυγολέμονο
-
Χτυπάς τα αυγά, προσθέτεις τον χυμό λεμονιού και λίγο-λίγο από το ζεστό ζουμί του φαγητού.
-
Ρίχνεις το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα, ανακινείς απαλά και αφήνεις για 2–3 λεπτά εκτός φωτιάς να "δέσει".
-
🍋 Tips
-
Αν θέλεις πιο ελαφρύ πιάτο, κάνε τους νηστίσιμους με ρύζι, καρότο, κρεμμύδι, μαϊντανό και άνηθο.
-
Συνοδεύονται τέλεια με λίγο ψωμί και φέτα ή γιαούρτι.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου