🥬 Λαχανοντολμάδες Αυγολέμονο με κιμά

 


Υλικά

  • 1 μέτριο λάχανο (κατά προτίμηση σφιχτό)

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος με χοιρινό)

  • 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 1 καρότο, τριμμένο (προαιρετικά)

  • 2–3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 1 κύβος ζωμός (προαιρετικά)

  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά

  • Χυμός από 1–2 λεμόνια

  • Ζουμί από το φαγητό


Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία λάχανου

    • Κόβεις το κοτσάνι του λάχανου και το ζεματάς σε μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό για 10–15 λεπτά.

    • Βγάζεις προσεκτικά τα φύλλα και τα αφήνεις να στραγγίξουν.

  2. Γέμιση

    • Σοτάρεις το κρεμμύδι (και το καρότο, αν βάλεις) με λίγο ελαιόλαδο.

    • Προσθέτεις τον κιμά και ανακατεύεις μέχρι να αλλάξει χρώμα.

    • Προσθέτεις το ρύζι, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, λίγο λεμόνι, και αποσύρεις.

  3. Τύλιγμα

    • Σε κάθε φύλλο βάζεις μια κουταλιά γέμιση και τυλίγεις σφιχτά σε ρολάκι.

    • Στρώνεις τον πάτο της κατσαρόλας με μικρά ή σκισμένα φύλλα λάχανου και από πάνω τοποθετείς τους λαχανοντολμάδες κυκλικά.

  4. Μαγείρεμα

    • Ρίχνεις πάνω τους το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και αρκετό ζεστό νερό να τους σκεπάσει.

    • Τοποθετείς ένα πιάτο ανάποδα από πάνω για να μην ανοίξουν.

    • Σιγοβράζεις για 45–60 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

  5. Αυγολέμονο

    • Χτυπάς τα αυγά, προσθέτεις τον χυμό λεμονιού και λίγο-λίγο από το ζεστό ζουμί του φαγητού.

    • Ρίχνεις το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα, ανακινείς απαλά και αφήνεις για 2–3 λεπτά εκτός φωτιάς να "δέσει".


🍋 Tips

  • Αν θέλεις πιο ελαφρύ πιάτο, κάνε τους νηστίσιμους με ρύζι, καρότο, κρεμμύδι, μαϊντανό και άνηθο.

  • Συνοδεύονται τέλεια με λίγο ψωμί και φέτα ή γιαούρτι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζίθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες