🥣 Φασολάδα παραδοσιακή

 


Υλικά (για 4–6 μερίδες)

  • 500 γρ. φασόλια (μέτρια ή μικρά, κατά προτίμηση)

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες

  • 2 κλωνάρια σέλινο ή σέλερι, ψιλοκομμένα

  • 1 πιπεριά (προαιρετικά)

  • 2–3 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 400 γρ. ντομάτα κονκασέ

  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας (προαιρετικά, για πιο έντονο χρώμα)

  • 1 φλ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι – πιπέρι

  • 1 φύλλο δάφνης

  • Προαιρετικά: λίγη πάπρικα ή καυτερή πιπεριά για άρωμα


Εκτέλεση

  1. Μούλιασμα:
    Από το προηγούμενο βράδυ, βάζεις τα φασόλια σε μπόλικο νερό να φουσκώσουν (τουλάχιστον 8 ώρες).

  2. Πρώτο βράσιμο:
    Την επόμενη μέρα, τα στραγγίζεις και τα βάζεις σε κατσαρόλα με καθαρό νερό να βράσουν για 10–15 λεπτά.
    Σουρώνεις και πετάς το νερό (για να φύγει η βαριά μυρωδιά και τα φουσκώματα).

  3. Μαγείρεμα:
    Βάζεις ξανά τα φασόλια στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό (να τα σκεπάζει καλά, περίπου 2 δάχτυλα πάνω).
    Προσθέτεις: το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, τη δάφνη, το αλάτι και λίγο πιπέρι.
    Σιγοβράζεις για περίπου 45–60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.

  4. Ντομάτα και λάδι:
    Ρίχνεις τη ντομάτα (και τον πελτέ αν θέλεις), προσθέτεις το ελαιόλαδο και συνεχίζεις το βράσιμο για άλλα 20–30 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα και να γίνει χυλωμένο το φαγητό.

  5. Διόρθωση & σερβίρισμα:
    Δοκιμάζεις το αλάτι, προσθέτεις αν θέλεις λίγη πάπρικα ή καυτερή πιπεριά, και αφαιρείς τη δάφνη πριν το σερβίρισμα.


🍞 Συνοδευτικά

  • Ελιές και φέτα

  • Πιπεριές τουρσί ή καρότο ξυδάτο

  • Φρέσκο ψωμί ή κρίθινα παξιμάδια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζίθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες