🥣 Φασολάδα παραδοσιακή
Υλικά (για 4–6 μερίδες)
- 
500 γρ. φασόλια (μέτρια ή μικρά, κατά προτίμηση)
 - 
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
 - 
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
 - 
2 κλωνάρια σέλινο ή σέλερι, ψιλοκομμένα
 - 
1 πιπεριά (προαιρετικά)
 - 
2–3 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
 - 
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας (προαιρετικά, για πιο έντονο χρώμα)
 - 
1 φλ. ελαιόλαδο
 - 
Αλάτι – πιπέρι
 - 
1 φύλλο δάφνης
 - 
Προαιρετικά: λίγη πάπρικα ή καυτερή πιπεριά για άρωμα
 
Εκτέλεση
- 
Μούλιασμα:
Από το προηγούμενο βράδυ, βάζεις τα φασόλια σε μπόλικο νερό να φουσκώσουν (τουλάχιστον 8 ώρες). - 
Πρώτο βράσιμο:
Την επόμενη μέρα, τα στραγγίζεις και τα βάζεις σε κατσαρόλα με καθαρό νερό να βράσουν για 10–15 λεπτά.
Σουρώνεις και πετάς το νερό (για να φύγει η βαριά μυρωδιά και τα φουσκώματα). - 
Μαγείρεμα:
Βάζεις ξανά τα φασόλια στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό (να τα σκεπάζει καλά, περίπου 2 δάχτυλα πάνω).
Προσθέτεις: το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, τη δάφνη, το αλάτι και λίγο πιπέρι.
Σιγοβράζεις για περίπου 45–60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. - 
Ντομάτα και λάδι:
Ρίχνεις τη ντομάτα (και τον πελτέ αν θέλεις), προσθέτεις το ελαιόλαδο και συνεχίζεις το βράσιμο για άλλα 20–30 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα και να γίνει χυλωμένο το φαγητό. - 
Διόρθωση & σερβίρισμα:
Δοκιμάζεις το αλάτι, προσθέτεις αν θέλεις λίγη πάπρικα ή καυτερή πιπεριά, και αφαιρείς τη δάφνη πριν το σερβίρισμα. 
🍞 Συνοδευτικά
- 
Ελιές και φέτα
 - 
Πιπεριές τουρσί ή καρότο ξυδάτο
 - 
Φρέσκο ψωμί ή κρίθινα παξιμάδια
 

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου