🦃 Γαλοπούλα στη γάστρα (ζουμερή & αρωματική)

 


🛒 Υλικά

  • 1 ολόκληρη γαλοπούλα (4–5 κιλά)

  • 3–4 πατάτες κομμένες χοντρά

  • 2 καρότα σε ροδέλες (προαιρετικά)

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες

  • 4–5 σκελίδες σκόρδο

  • 1 πορτοκάλι (χυμός + φλούδα)

  • 1 λεμόνι (χυμός)

  • 120 ml ελαιόλαδο

  • 1 ποτήρι λευκό κρασί ή ζωμό κοτόπουλου

  • 1 κ.σ. μουστάρδα

  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

  • 1 κ.γ. θυμάρι ή δεντρολίβανο

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι


👩‍🍳 Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία γαλοπούλας
    Πλένεις και στεγνώνεις καλά τη γαλοπούλα. Αλατοπιπερώνεις μέσα κι έξω.

  2. Μαρινάδα
    Ανακατεύεις ελαιόλαδο, μουστάρδα, χυμό πορτοκαλιού & λεμονιού, πάπρικα, θυμάρι/δεντρολίβανο. Αλείφεις καλά τη γαλοπούλα (και κάτω από το δέρμα αν μπορείς).

  3. Γέμισμα & στρώσιμο
    Βάζεις μέσα στη γαλοπούλα το σκόρδο και λίγη φλούδα πορτοκαλιού.
    Στη γάστρα στρώνεις πατάτες, καρότα και κρεμμύδι και από πάνω ακουμπάς τη γαλοπούλα.

  4. Ψήσιμο
    Προσθέτεις το κρασί/ζωμό. Σκεπάζεις τη γάστρα.
    Ψήνεις σε 170°C για περίπου 3–3½ ώρες (ανάλογα το μέγεθος).

  5. Ρόδισμα
    Ξεσκεπάζεις τα τελευταία 30–40 λεπτά, ανεβάζεις στους 190°C για να πάρει ωραίο χρώμα.

  6. Ξεκούραση
    Βγάζεις τη γαλοπούλα και την αφήνεις 15 λεπτά πριν την κόψεις – έτσι μένει ζουμερή.


💡 Μυστικά επιτυχίας

  • Αν δεις ότι στεγνώνει, πρόσθεσε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό.

  • Για extra άρωμα: βάλε μέσα και ένα μήλο ή κυδώνι.

  • Αν θες πιο τραγανή πέτσα, άλειψε στο τέλος με λίγο βούτυρο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

🐓 Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζήθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες