Για το σίγλινο (παστό)
1 κιλό κρέας χοιρινό καθαρό χωρίς λίπος (σπάλα ή μπούτι)
½ σακουλάκι αλάτι χονδρό
½ κιλό φυτίνη
10 μπαλάκια μπαχάρι
Για το μαγείρεμα
1 κιλό σίγλινο κρέας χοιρινό (σπάλα ή μπούτι)
½ ποτήρι κρασιού λάδι
4 ντομάτες
1 ½ κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά σούπας πελτέ
1 ξύλο κανέλας, λίγο μπαχάρι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Για το σίγλινο: Από την προηγούμενη ημέρα παίρνουμε το κρέας και το χαράζουμε πολλές φορές ρίχνοντας μπόλικο αλάτι μέσα στις χαρακιές .Μόλις τελειώσουμε με το πάστωμα το αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι σκεπασμένο να βγάλει τα υγρά του. Το πρωί αφού το πλύνουμε καλά, το κόβουμε κομμάτια και το βάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά χωρίς νερό μόνο με τα μπαχάρια και την φυτίνη ώστε να σκεπάζει το κρέας και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα πάνω –κάτω συνεχώς. Παρακολουθούμε να μην κολλήσει και να μαγειρευτεί χωρίς να λιώσει. Μετά το αφήνουμε να κρυώσει και το τοποθετούμε σε ένα πήλινο ή σε ένα μπολ και το διατηρούμε στο ψυγείο. Τρώγεται κρύο ή μαγειρεμένο.
Ροδίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε το κρασί, τις ντομάτες, τον πελτέ, το ξύλο κανέλας, μπαχάρι, πιπέρι και το νερό. Όταν μισοψηθούν οι πατάτες ρίχνουμε και τα κομμάτια το σίγλινο. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να γίνει το φαγητό.
http://www.sifnaiko-fos.gr/index.php/en-sifno/oikokyrika/syntages-apo-to-festival-n-tselementes/1574-syntages-festival-kythnos-siglino-me-patates-tou-gamou-aranto-me-simigdali
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου