🥘 Κεφτέδες με Πράσα – Παραδοσιακή Συνταγή
✔️ Υλικά (για 4–6 άτομα)
Για τους κεφτέδες
-
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή μισός μοσχάρι – μισός χοιρινός)
-
2 μεγάλα πράσα (μόνο το λευκό και λίγο από το πράσινο)
-
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 αυγό
-
2–3 κ.σ. ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. ξύδι
-
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη (προαιρετικά)
-
1/2 κ.γ. κύμινο
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το μαγείρεμα
-
Αλεύρι για το πανάρισμα
-
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα ή ψήσιμο
👩🍳 Εκτέλεση
1️⃣ Προετοιμασία των πράσων
-
Καθαρίζεις και πλένεις τα πράσα.
-
Τα κόβεις σε λεπτές ροδέλες.
-
Σοτάρεις τα πράσα σε λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν καλά (5–7 λεπτά).
-
Τα αφήνεις να κρυώσουν.
2️⃣ Ζύμωμα του μείγματος
-
Βάζεις σε μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το αυγό, το σκόρδο, το κύμινο, το ξύδι, το λάδι και τα ψίχουλα.
-
Προσθέτεις τα σοταρισμένα πράσα.
-
Ζυμώνεις πολύ καλά (5 λεπτά) μέχρι να ομογενοποιηθούν.
-
Σκεπάζεις και αφήνεις το μείγμα στο ψυγείο 30 λεπτά να «δέσει».
3️⃣ Σχηματισμός & τηγάνισμα
-
Πλάθεις κεφτέδες στο μέγεθος που θέλεις.
-
Τους αλευρώνεις ελαφρά.
-
Τηγανίζεις σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν παντού— ή για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, τους ψήνεις στον φούρνο στους 190°C για 20–25 λεπτά.
🍋 Προαιρετική λευκή σάλτσα με πράσο & λεμόνι
Ταιριάζει εξαιρετικά!
Υλικά
-
1 πράσο ψιλοκομμένο
-
2 κ.σ. βούτυρο ή λάδι
-
1 κ.σ. αλεύρι
-
1,5 φλ. ζωμό λαχανικών ή νερό
-
Χυμό 1 λεμονιού
-
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
-
Σοτάρεις το πράσο στο βούτυρο.
-
Προσθέτεις το αλεύρι, ανακατεύεις 1 λεπτό.
-
Ρίχνεις τον ζωμό και αφήνεις να δέσει η σάλτσα.
-
Στο τέλος προσθέτεις το λεμόνι.
-
Ρίχνεις μέσα τους κεφτέδες για 5 λεπτά να πάρουν γεύση.
🍽️ Σερβίρισμα
Σερβίρονται τέλεια με:
-
πουρέ πατάτας
-
ρύζι
-
ψητά λαχανικά
-
τραγανές πατάτες

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου