🥘 Κεφτέδες με Πράσα – Παραδοσιακή Συνταγή


✔️ Υλικά (για 4–6 άτομα)

Για τους κεφτέδες

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή μισός μοσχάρι – μισός χοιρινός)

  • 2 μεγάλα πράσα (μόνο το λευκό και λίγο από το πράσινο)

  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 αυγό

  • 2–3 κ.σ. ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.σ. ξύδι

  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη (προαιρετικά)

  • 1/2 κ.γ. κύμινο

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το μαγείρεμα

  • Αλεύρι για το πανάρισμα

  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα ή ψήσιμο


👩‍🍳 Εκτέλεση

1️⃣ Προετοιμασία των πράσων

  1. Καθαρίζεις και πλένεις τα πράσα.

  2. Τα κόβεις σε λεπτές ροδέλες.

  3. Σοτάρεις τα πράσα σε λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν καλά (5–7 λεπτά).

  4. Τα αφήνεις να κρυώσουν.

2️⃣ Ζύμωμα του μείγματος

  1. Βάζεις σε μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το αυγό, το σκόρδο, το κύμινο, το ξύδι, το λάδι και τα ψίχουλα.

  2. Προσθέτεις τα σοταρισμένα πράσα.

  3. Ζυμώνεις πολύ καλά (5 λεπτά) μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  4. Σκεπάζεις και αφήνεις το μείγμα στο ψυγείο 30 λεπτά να «δέσει».

3️⃣ Σχηματισμός & τηγάνισμα

  1. Πλάθεις κεφτέδες στο μέγεθος που θέλεις.

  2. Τους αλευρώνεις ελαφρά.

  3. Τηγανίζεις σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν παντού
    — ή για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, τους ψήνεις στον φούρνο στους 190°C για 20–25 λεπτά.


🍋 Προαιρετική λευκή σάλτσα με πράσο & λεμόνι

Ταιριάζει εξαιρετικά!

Υλικά

  • 1 πράσο ψιλοκομμένο

  • 2 κ.σ. βούτυρο ή λάδι

  • 1 κ.σ. αλεύρι

  • 1,5 φλ. ζωμό λαχανικών ή νερό

  • Χυμό 1 λεμονιού

  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σοτάρεις το πράσο στο βούτυρο.

  2. Προσθέτεις το αλεύρι, ανακατεύεις 1 λεπτό.

  3. Ρίχνεις τον ζωμό και αφήνεις να δέσει η σάλτσα.

  4. Στο τέλος προσθέτεις το λεμόνι.

  5. Ρίχνεις μέσα τους κεφτέδες για 5 λεπτά να πάρουν γεύση.


🍽️ Σερβίρισμα

Σερβίρονται τέλεια με:

  • πουρέ πατάτας

  • ρύζι

  • ψητά λαχανικά

  • τραγανές πατάτες

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

🐓 Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζήθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες