🥘 Χοιρινό με Σελινόριζα (Λεμονάτο)
Υλικά (4 άτομα)
-
1–1,2 κιλό χοιρινό σε μερίδες (σπάλα ή μπούτι)
-
1 μεγάλη σελινόριζα (700–900 γρ.), καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2–3 καρότα σε ροδέλες
-
1–2 πατάτες (προαιρετικά), σε κύβους
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
Χυμός από 2 λεμόνια
-
1–2 φύλλα δάφνης
-
1 λίτρο ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
-
Αλάτι – πιπέρι
-
Προαιρετικά: 1 κ.γ. κορν φλάουρ για δέσιμο της σάλτσας
Εκτέλεση
-
Σοτάρισμα κρέατοςΖεσταίνεις το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρεις το χοιρινό μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
-
Προσθήκη κρεμμυδιούΠροσθέτεις το κρεμμύδι και το αφήνεις να μαραθεί για 2–3 λεπτά.
-
ΜαγείρεμαΡίχνεις αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη και ζεστό νερό (ή ζωμό) μέχρι να σκεπαστεί το κρέας.Σιγοβράζεις για περίπου 45–60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
-
Προσθήκη λαχανικώνΠροσθέτεις τη σελινόριζα, τα καρότα και (αν χρησιμοποιείς) τις πατάτες.Συμπληρώνεις λίγο ακόμη νερό αν χρειάζεται.Μαγειρεύεις για άλλα 25–30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα.
-
Λεμονάτο δέσιμοΡίχνεις τον χυμό λεμονιού.Αν θέλεις πιο δεμένη σάλτσα, διαλύεις το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και το προσθέτεις στο φαγητό.Σιγοβράζεις 2–3 λεπτά ακόμη.
-
ΣερβίρισμαΑφήνεις το φαγητό να σταθεί 10 λεπτά και σερβίρεις ζεστό.
Συμβουλές
-
Η σελινόριζα μαυρίζει εύκολα—μόλις την καθαρίσεις βάλ’ την σε νερό με λεμόνι.
-
Το φαγητό γίνεται ακόμη πιο αρωματικό με λίγο φρέσκο άνηθο στο τέλος.
-
Μπορείς να το κάνεις και αυγολέμονο αν προτιμάς.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου