🥘 Χοιρινό με Σελινόριζα (Λεμονάτο)



Υλικά (4 άτομα)

  • 1–1,2 κιλό χοιρινό σε μερίδες (σπάλα ή μπούτι)

  • 1 μεγάλη σελινόριζα (700–900 γρ.), καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2–3 καρότα σε ροδέλες

  • 1–2 πατάτες (προαιρετικά), σε κύβους

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

  • Χυμός από 2 λεμόνια

  • 1–2 φύλλα δάφνης

  • 1 λίτρο ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών

  • Αλάτι – πιπέρι

  • Προαιρετικά: 1 κ.γ. κορν φλάουρ για δέσιμο της σάλτσας


Εκτέλεση

  1. Σοτάρισμα κρέατος
    Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρεις το χοιρινό μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.

  2. Προσθήκη κρεμμυδιού
    Προσθέτεις το κρεμμύδι και το αφήνεις να μαραθεί για 2–3 λεπτά.

  3. Μαγείρεμα
    Ρίχνεις αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη και ζεστό νερό (ή ζωμό) μέχρι να σκεπαστεί το κρέας.
    Σιγοβράζεις για περίπου 45–60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

  4. Προσθήκη λαχανικών
    Προσθέτεις τη σελινόριζα, τα καρότα και (αν χρησιμοποιείς) τις πατάτες.
    Συμπληρώνεις λίγο ακόμη νερό αν χρειάζεται.
    Μαγειρεύεις για άλλα 25–30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα.

  5. Λεμονάτο δέσιμο
    Ρίχνεις τον χυμό λεμονιού.
    Αν θέλεις πιο δεμένη σάλτσα, διαλύεις το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και το προσθέτεις στο φαγητό.
    Σιγοβράζεις 2–3 λεπτά ακόμη.

  6. Σερβίρισμα
    Αφήνεις το φαγητό να σταθεί 10 λεπτά και σερβίρεις ζεστό.


Συμβουλές

  • Η σελινόριζα μαυρίζει εύκολα—μόλις την καθαρίσεις βάλ’ την σε νερό με λεμόνι.

  • Το φαγητό γίνεται ακόμη πιο αρωματικό με λίγο φρέσκο άνηθο στο τέλος.

  • Μπορείς να το κάνεις και αυγολέμονο αν προτιμάς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

🐓 Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζήθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες