🍲 Χοιρινό με Κουσκούς (Κισκεκί)
🧺 Υλικά (για 4-5 άτομα)
-
1 κιλό χοιρινό (σπάλα ή μπούτι), κομμένο σε μερίδες
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο ή 2 κ.σ. βούτυρο
-
400 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη (ή κονκασέ)
-
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
-
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
-
1/2 κ.γ. κύμινο (προαιρετικά, για άρωμα)
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
1 ½ φλ. κουσκούς χοντρό
-
3 φλ. ζεστό νερό ή ζωμός
-
1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)
🔪 Εκτέλεση
-
Σοτάρισμα
Σε πλατιά κατσαρόλα ζέστανε το λάδι και ρόδισε τα κομμάτια χοιρινού απ’ όλες τις πλευρές.
Μόλις πάρουν χρώμα, πρόσθεσε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρισε για 2-3 λεπτά. -
Σάλτσα
Πρόσθεσε τον πελτέ, την πάπρικα και (αν θέλεις) το κύμινο.
Ανακάτεψε και σβήσε με την ψιλοκομμένη ντομάτα.
Ρίξε αλάτι, πιπέρι και τη δάφνη.
Άσε να σιγοβράσει 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό και να δέσει η σάλτσα. -
Προσθήκη κουσκούς
Ρίξε το κουσκούς και πρόσθεσε ζεστό νερό ή ζωμό.
Ανακάτεψε απαλά, χαμήλωσε τη φωτιά και άσε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. -
Ανάπαυση
Σβήσε τη φωτιά και άφησέ το σκεπασμένο για 5-10 λεπτά να “τραβήξει” και να φουσκώσει το κουσκούς.
🍋 Προαιρετικά για το σερβίρισμα
-
Λίγο χυμό λεμονιού για φρεσκάδα
-
Γιαούρτι στραγγιστό στο πλάι
-
Μερικά φύλλα μαϊντανού ή δυόσμου για άρωμα
💡 Μικρά Μυστικά
-
Το φαγητό γίνεται εξαιρετικό και με αρνάκι ή μοσχάρι αντί για χοιρινό.
-
Αν χρησιμοποιήσεις κουσκούς παραδοσιακό (χειροποίητο), θέλει λίγο παραπάνω υγρό.
-
Αν το θέλεις πιο “σπυρωτό”, πρόσθεσε το κουσκούς αφού αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και άφησέ το να φουσκώσει μόνο του.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου