🍲 Χοιρινό με Κουσκούς (Κισκεκί)



🧺 Υλικά (για 4-5 άτομα)

  • 1 κιλό χοιρινό (σπάλα ή μπούτι), κομμένο σε μερίδες

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο ή 2 κ.σ. βούτυρο

  • 400 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη (ή κονκασέ)

  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας

  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

  • 1/2 κ.γ. κύμινο (προαιρετικά, για άρωμα)

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 1 ½ φλ. κουσκούς χοντρό

  • 3 φλ. ζεστό νερό ή ζωμός

  • 1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)


🔪 Εκτέλεση

  1. Σοτάρισμα
    Σε πλατιά κατσαρόλα ζέστανε το λάδι και ρόδισε τα κομμάτια χοιρινού απ’ όλες τις πλευρές.
    Μόλις πάρουν χρώμα, πρόσθεσε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρισε για 2-3 λεπτά.

  2. Σάλτσα
    Πρόσθεσε τον πελτέ, την πάπρικα και (αν θέλεις) το κύμινο.
    Ανακάτεψε και σβήσε με την ψιλοκομμένη ντομάτα.
    Ρίξε αλάτι, πιπέρι και τη δάφνη.
    Άσε να σιγοβράσει 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό και να δέσει η σάλτσα.

  3. Προσθήκη κουσκούς
    Ρίξε το κουσκούς και πρόσθεσε ζεστό νερό ή ζωμό.
    Ανακάτεψε απαλά, χαμήλωσε τη φωτιά και άσε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

  4. Ανάπαυση
    Σβήσε τη φωτιά και άφησέ το σκεπασμένο για 5-10 λεπτά να “τραβήξει” και να φουσκώσει το κουσκούς.


🍋 Προαιρετικά για το σερβίρισμα

  • Λίγο χυμό λεμονιού για φρεσκάδα

  • Γιαούρτι στραγγιστό στο πλάι

  • Μερικά φύλλα μαϊντανού ή δυόσμου για άρωμα


💡 Μικρά Μυστικά

  • Το φαγητό γίνεται εξαιρετικό και με αρνάκι ή μοσχάρι αντί για χοιρινό.

  • Αν χρησιμοποιήσεις κουσκούς παραδοσιακό (χειροποίητο), θέλει λίγο παραπάνω υγρό.

  • Αν το θέλεις πιο “σπυρωτό”, πρόσθεσε το κουσκούς αφού αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και άφησέ το να φουσκώσει μόνο του.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

🐓 Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζήθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες