🥘 Τζιγεροσαρμάδες Θρακιώτικοι (Παραδοσιακή Συνταγή)
Υλικά
Για τη γέμιση:
-
500 γρ. συκωταριά αρνίσια (συκώτι, πνευμόνι, καρδιά)
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
4–5 φρέσκα κρεμμυδάκια
-
1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
-
1/2 ματσάκι άνηθο
-
1/2 ματσάκι μαϊντανό
-
Μερικά φύλλα δυόσμου (προαιρετικά, αλλά
παραδοσιακά μπαίνει) -
2 κουτ. σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
-
Αλάτι & πιπέρι
-
1/2 κ.γ. κύμινο (πολύ συνηθισμένο στη Θράκη)
-
1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
Για τον τζιγεροσαρμά:
-
1 αντερία (αρνίσια έντερα) καλά καθαρισμένα
-
1–2 συκωτόζουμα ή ζωμό από τη βράση της συκωταριάς
Προετοιμασία των εντέρων
-
Γυρίζεις τα έντερα από την ανάποδη (με τη βοήθεια μιας βελόνας πλεξίματος ή λεπτού ξύλου).
-
Τα ξεπλένεις καλά με χλιαρό νερό και αλάτι.
-
Τα αφήνεις σε νερό με ξύδι και λεμόνι 30 λεπτά και τα ξεπλένεις ξανά.
Παρασκευή της γέμισης
-
Βράζεις τη συκωταριά για 10–15 λεπτά, απλώς να μαλακώσει.
-
Την ψιλοκόβεις σε πολύ μικρά κομμάτια.
-
Σε τηγάνι, τσιγαρίζεις το κρεμμύδι με λίγο λάδι ή βούτυρο.
-
Προσθέτεις τα ψιλοκομμένα συκωτικά και ανακατεύεις.
-
Ρίχνεις το ρύζι και ανακατεύεις για 2 λεπτά.
-
Προσθέτεις τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μπαχάρι.
-
Προσθέτεις 1/2 φλ. από το ζουμί της συκωταριάς και σιγοβράζεις μέχρι να πιει τα υγρά.
-
Αφήνεις τη γέμιση να κρυώσει λίγο.
Τύλιγμα των τζιγεροσαρμάδων
-
Κόβεις τα έντερα σε μεγάλα κομμάτια (30–40 εκ.).
-
Παίρνεις λίγη από τη γέμιση και την τυλίγεις σε μικρά «μπουτάκια» χρησιμοποιώντας το έντερο σαν κορδόνι για να τα δέσεις και να τα τυλίξεις.
-
Θέλεις να σχηματιστούν μικρά σαραμαδάκια.
Μαγείρεμα
Παραδοσιακά υπάρχουν δύο τρόποι:
1️⃣ Ψήσιμο στο φούρνο (ο πιο νόστιμος)
-
Τοποθετείς τους τζιγεροσαρμάδες σε ταψί.
-
Ραντίζεις με λίγο ζωμό και βούτυρο/λάδι.
-
Ψήνεις στους 180°C για 45–60 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
2️⃣ Βράσιμο στην κατσαρόλα
-
Τους τοποθετείς σε κατσαρόλα με ζωμό.
-
Σιγοβράζεις 40 λεπτά, μέχρι να σφίξουν.
-
(Προαιρετικά) τους βάζεις στο φούρνο για 10 λεπτά να πάρουν χρώμα.
Σερβίρισμα
Συνοδεύονται ιδανικά με:
-
λεμόνι,
-
γιαούρτι,
-
πατάτες φούρνου,
-
ψωμί χωριάτικο.
Πεντανόστιμο, παραδοσιακό, από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Θράκης!

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου