🍅 Σάλτσα Ντομάτας με Χωριάτικα Λουκάνικα



Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 500 γρ. χωριάτικα λουκάνικα (περίπου 4-5 τεμάχια)

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή

    τριμμένη φρέσκια ντομάτα

  • 1/2 φλ. νερό ή ζωμός λαχανικών/κόκκινο κρασί (προαιρετικά)

  • 1 κ.γ. ρίγανη ή βασιλικός (ξερός)

  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη (για να "κόψει" την οξύτητα της ντομάτας)

  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά βούληση

Προαιρετικά Υλικά

  • 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη (για πιο "σπετσοφάι" γεύση)

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα

  • Τριμμένη παρμεζάνα ή φέτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. 🔪 Προετοιμασία Λουκάνικου: Κόψτε τα λουκάνικα σε χοντρές ροδέλες. Αν θέλετε μια πιο πλούσια σάλτσα, μπορείτε να αφαιρέσετε το περίβλημα (έντερο) και να χρησιμοποιήσετε τον κιμά του λουκάνικου, τον οποίο θα "σπάσετε" κατά το σοτάρισμα.

  2. 🔥 Σοτάρισμα Λουκάνικου: Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κομμένα λουκάνικα και σοτάρετε για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα λουκάνικα από την κατσαρόλα και αφήστε τα στην άκρη, κρατώντας το λίπος τους στο σκεύος.

  3. 🧅 Σοτάρισμα Λαχανικών: Στο ίδιο σκεύος (και αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ακόμα ελαιόλαδο), ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι (και την πιπεριά αν χρησιμοποιείτε). Σοτάρετε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας.

  4. 🍷 Σβήσιμο (προαιρετικό): Σβήστε με το κρασί (αν χρησιμοποιείτε) και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

  5. 🥫 Σάλτσα: Προσθέστε τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά (ρίγανη, πάπρικα, δάφνη), το νερό/ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.

  6. simmer Σιγόβρασμα: Μόλις πάρει βράση η σάλτσα, χαμηλώστε τη φωτιά. Επιστρέψτε τα σοταρισμένα λουκάνικα στην κατσαρόλα. Σκεπάστε και σιγοβράστε για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα στο επιθυμητό σας πάχος και να μαλακώσουν τα λουκάνικα.

  7. 🍽️ Σερβίρισμα: Δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι/πιπέρι. Σερβίρετε τη σάλτσα ζεστή, ιδανικά πάνω από ζυμαρικά (π.χ. πένες, μακαρόνια, κοχύλια) ή κριθαράκι, συνοδευόμενη με τριμμένο τυρί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

🐓 Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζήθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες