Η παστελαριά είναι ένα υπέροχο, παραδοσιακό χιώτικο σνακ



🧺 Υλικά (για περίπου 10-12 κομμάτια)

  • 1 κιλό ξηρά σύκα (κατά προτίμηση Χιώτικα ή Καλαμών)

  • 200 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

  • 100 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο

  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη

  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

  • 1-2 δάφνες (προαιρετικά, για το ψήσιμο)

  • Φύλλα συκιάς ή λαδόκολλα για τύλιγμα

  • (Προαιρετικά) λίγη μυρωδάτη ρακή ή λικέρ μαστίχας για άρωμα


👩‍🍳 Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία σύκων:
    Καθαρίζουμε τα σύκα από τα κοτσάνια και τα ανοίγουμε στη μέση. Αν είναι πολύ ξερά, τα αφήνουμε για 10 λεπτά σε χλιαρό νερό να μαλακώσουν.

  2. Αλέθουμε:
    Τα περνάμε από τον μύλο ή το μπλέντερ (όχι πολύ, να μείνουν κομματάκια).

  3. Ανακατεύουμε τη γέμιση:
    Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αλεσμένα σύκα, τα καρύδια, το σουσάμι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
    Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη, πηχτή πάστα.
    (Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ρακή ή λικέρ για άρωμα.)

  4. Πλάθουμε:
    Απλώνουμε το μείγμα σε φύλλα συκιάς ή λαδόκολλα, σε στρώση περίπου 1–1,5 εκ. πάχος.
    Σκεπάζουμε με άλλο φύλλο και πιέζουμε ελαφρά με ρολό.

  5. Στέγνωμα – ψήσιμο:
    Παραδοσιακά, αφήνονται στον ήλιο 2–3 μέρες να στεγνώσουν φυσικά.
    Εναλλακτικά, ψήνουμε σε πολύ χαμηλό φούρνο (60–70°C) για 2–3 ώρες, με λίγο άνοιγμα στην πόρτα.

  6. Κόψιμο & αποθήκευση:
    Όταν στεγνώσουν, κόβουμε σε ρόμβους ή μπάρες.
    Τυλίγουμε με φύλλο συκιάς ή χαρτί και φυλάμε σε δροσερό μέρος. Διατηρούνται για μήνες!


💡 Μικρά μυστικά

  • Μπορείς να προσθέσεις και αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης για ποικιλία.

  • Για πιο «μοντέρνο» άγγιγμα, δοκίμασε λίγη μαστίχα Χίου τριμμένη ή ξύσμα πορτοκαλιού.

  • Είναι ιδανικό σνακ για ενέργεια — χωρίς πρόσθετα ή ζάχαρη.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

🐓 Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζήθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες