Η παστελαριά είναι ένα υπέροχο, παραδοσιακό χιώτικο σνακ
🧺 Υλικά (για περίπου 10-12 κομμάτια)
-
1 κιλό ξηρά σύκα (κατά προτίμηση Χιώτικα ή Καλαμών)
-
200 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
-
100 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
-
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
-
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
-
1-2 δάφνες (προαιρετικά, για το ψήσιμο)
-
Φύλλα συκιάς ή λαδόκολλα για τύλιγμα
-
(Προαιρετικά) λίγη μυρωδάτη ρακή ή λικέρ μαστίχας για άρωμα
👩🍳 Εκτέλεση
-
Προετοιμασία σύκων:
Καθαρίζουμε τα σύκα από τα κοτσάνια και τα ανοίγουμε στη μέση. Αν είναι πολύ ξερά, τα αφήνουμε για 10 λεπτά σε χλιαρό νερό να μαλακώσουν. -
Αλέθουμε:
Τα περνάμε από τον μύλο ή το μπλέντερ (όχι πολύ, να μείνουν κομματάκια). -
Ανακατεύουμε τη γέμιση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αλεσμένα σύκα, τα καρύδια, το σουσάμι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη, πηχτή πάστα.
(Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ρακή ή λικέρ για άρωμα.) -
Πλάθουμε:
Απλώνουμε το μείγμα σε φύλλα συκιάς ή λαδόκολλα, σε στρώση περίπου 1–1,5 εκ. πάχος.
Σκεπάζουμε με άλλο φύλλο και πιέζουμε ελαφρά με ρολό. -
Στέγνωμα – ψήσιμο:
Παραδοσιακά, αφήνονται στον ήλιο 2–3 μέρες να στεγνώσουν φυσικά.
Εναλλακτικά, ψήνουμε σε πολύ χαμηλό φούρνο (60–70°C) για 2–3 ώρες, με λίγο άνοιγμα στην πόρτα. -
Κόψιμο & αποθήκευση:
Όταν στεγνώσουν, κόβουμε σε ρόμβους ή μπάρες.
Τυλίγουμε με φύλλο συκιάς ή χαρτί και φυλάμε σε δροσερό μέρος. Διατηρούνται για μήνες!
💡 Μικρά μυστικά
-
Μπορείς να προσθέσεις και αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης για ποικιλία.
-
Για πιο «μοντέρνο» άγγιγμα, δοκίμασε λίγη μαστίχα Χίου τριμμένη ή ξύσμα πορτοκαλιού.
-
Είναι ιδανικό σνακ για ενέργεια — χωρίς πρόσθετα ή ζάχαρη.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου