🥗 Φασόλια Βανίλιες Φενεού Σαλάτα
Υλικά (για 4 άτομα):
-
250 γρ. φασόλια βανίλιες Φενεού
-
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
1 κόκκινη πιπεριά, σε μικρά κυβάκια
-
10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
-
1 μικρό αγγούρι, κομμένο σε κυβάκια
-
2 κ.σ. κάππαρη (προαιρετικά)
-
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
-
Χυμός από 1 λεμόνι (ή 2 κ.σ. ξίδι)
-
1 κ.γ. μουστάρδα Dijon (προαιρετικά για πιο πικάντικη γεύση)
-
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Προαιρετικά: λίγη ρίγανη ή δυόσμο για άρωμα
Εκτέλεση:
-
Μούλιασμα:
Βάλε τα φασόλια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ (8–12 ώρες). -
Βράσιμο:
-
Την επόμενη μέρα, ξέπλυνε τα φασόλια και βράσ’ τα σε καθαρό νερό.
-
Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν (μετά από περίπου 40–50 λεπτά), πρόσθεσε λίγο αλάτι.
-
Μόλις γίνουν τρυφερά αλλά κρατάνε ελαφρώς, σούρωσέ τα και άφησέ τα να κρυώσουν.
-
-
Προετοιμασία λαχανικών:
Ψιλόκοψε όλα τα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριά, αγγούρι, ντοματίνια). -
Σάλτσα (vinaigrette):
Σε μπολάκι ανακάτεψε το ελαιόλαδο, το λεμόνι (ή το ξίδι), τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.
Χτύπα τα με πιρούνι ή μικρό σύρμα να γίνουν γαλάκτωμα. -
Ανάμειξη:
Σε μεγάλο μπολ βάλε τα φασόλια και τα λαχανικά.
Ρίξε από πάνω τη σάλτσα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ανακάτεψε απαλά. -
Σερβίρισμα:
Σέρβιρε τη σαλάτα δροσερή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Ταιριάζει υπέροχα με φρέσκο ψωμί ή ψητά ψάρια/κρέας.
💡 Εναλλακτικές & Προτάσεις:
-
Πρόσθεσε τόνο ή φέτα για πιο πλούσια εκδοχή.
-
Αν θες πιο μεσογειακό χαρακτήρα, βάλε ελιά Καλαμών και λίγη ρίγανη.
-
Για πιο “gourmet” γεύση, δοκίμασε ξύσμα λεμονιού ή βότανα όπως θυμάρι και δεντρολίβανο.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου