🥗 Φασόλια Βανίλιες Φενεού Σαλάτα



 

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 250 γρ. φασόλια βανίλιες Φενεού

  • 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 1 κόκκινη πιπεριά, σε μικρά κυβάκια

  • 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση

  • 1 μικρό αγγούρι, κομμένο σε κυβάκια

  • 2 κ.σ. κάππαρη (προαιρετικά)

  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο

  • Χυμός από 1 λεμόνι (ή 2 κ.σ. ξίδι)

  • 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon (προαιρετικά για πιο πικάντικη γεύση)

  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Προαιρετικά: λίγη ρίγανη ή δυόσμο για άρωμα


Εκτέλεση:

  1. Μούλιασμα:
    Βάλε τα φασόλια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ (8–12 ώρες).

  2. Βράσιμο:

    • Την επόμενη μέρα, ξέπλυνε τα φασόλια και βράσ’ τα σε καθαρό νερό.

    • Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν (μετά από περίπου 40–50 λεπτά), πρόσθεσε λίγο αλάτι.

    • Μόλις γίνουν τρυφερά αλλά κρατάνε ελαφρώς, σούρωσέ τα και άφησέ τα να κρυώσουν.

  3. Προετοιμασία λαχανικών:
    Ψιλόκοψε όλα τα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριά, αγγούρι, ντοματίνια).

  4. Σάλτσα (vinaigrette):
    Σε μπολάκι ανακάτεψε το ελαιόλαδο, το λεμόνι (ή το ξίδι), τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.
    Χτύπα τα με πιρούνι ή μικρό σύρμα να γίνουν γαλάκτωμα.

  5. Ανάμειξη:
    Σε μεγάλο μπολ βάλε τα φασόλια και τα λαχανικά.
    Ρίξε από πάνω τη σάλτσα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
    Ανακάτεψε απαλά.

  6. Σερβίρισμα:
    Σέρβιρε τη σαλάτα δροσερή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
    Ταιριάζει υπέροχα με φρέσκο ψωμί ή ψητά ψάρια/κρέας.


💡 Εναλλακτικές & Προτάσεις:

  • Πρόσθεσε τόνο ή φέτα για πιο πλούσια εκδοχή.

  • Αν θες πιο μεσογειακό χαρακτήρα, βάλε ελιά Καλαμών και λίγη ρίγανη.

  • Για πιο “gourmet” γεύση, δοκίμασε ξύσμα λεμονιού ή βότανα όπως θυμάρι και δεντρολίβανο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

🐓 Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζήθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες