🍅 Κοτόπουλο Κοκκινιστό με Μακαρόνια
🧺 Υλικά (για 4 άτομα)
-
1 κοτόπουλο (περίπου 1½ κιλό), σε μερίδες
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
1 ποτήρι κρασί κόκκινο ή λευκό (προαιρετικά)
-
400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή τριμμένη φρέσκια
-
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
-
1 κ.γ. ζάχαρη (για να “κόψει” η οξύτητα)
-
1 φύλλο δάφνης
-
1 ξυλάκι κανέλας (ή ½ κ.γ. κανέλα σκόνη)
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
500 γρ. μακαρόνια (σπαγγέτι ή μακαρόνια Νο 5)
-
Τυρί για πασπάλισμα (κεφαλοτύρι ή μυζήθρα)
🔪 Εκτέλεση
-
Σοτάρισμα
Ζέστανε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα.
Πρόσθεσε τα κομμάτια του κοτόπουλου και σοτάρισε απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Βγάλ’ τα και άφησέ τα στην άκρη. -
Σάλτσα
Στο ίδιο λάδι, ρίξε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρισε μέχρι να μαλακώσουν.
Αν θέλεις, σβήσε με το κρασί και άσε να εξατμιστεί το αλκοόλ. -
Μαγείρεμα
Πρόσθεσε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, δάφνη, κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
Επανέφερε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, πρόσθεσε 1 ποτήρι νερό (να το σκεπάζει περίπου) και άσε να σιγοβράσει 45–60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά. -
Μακαρόνια
Βράσε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Στράγγισέ τα και πρόσθεσέ τα στη σάλτσα ή σέρβιρέ τα ξεχωριστά. -
Σερβίρισμα
Πασπάλισε με άφθονο τριμμένο τυρί και λίγη φρέσκια ρίγανη ή βασιλικό αν θέλεις.
💡 Μικρά Μυστικά
-
Αν το θέλεις πιο «παχύρρευστο», άσε τη σάλτσα να δέσει χωρίς καπάκι τα τελευταία 10 λεπτά.
-
Το κοτόπουλο μπορει να γίνει και στη γάστρα, στους 180°C για 1 ώρα.
-
Για πιο έντονη γεύση, δοκίμασε μισό κόκκινο κρασί και μισό ζωμό κοτόπουλου αντί για νερό.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου