🍅 Κοτόπουλο Κοκκινιστό με Μακαρόνια

 


🧺 Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 κοτόπουλο (περίπου 1½ κιλό), σε μερίδες

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

  • 1 ποτήρι κρασί κόκκινο ή λευκό (προαιρετικά)

  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή τριμμένη φρέσκια

  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας

  • 1 κ.γ. ζάχαρη (για να “κόψει” η οξύτητα)

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 1 ξυλάκι κανέλας (ή ½ κ.γ. κανέλα σκόνη)

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 500 γρ. μακαρόνια (σπαγγέτι ή μακαρόνια Νο 5)

  • Τυρί για πασπάλισμα (κεφαλοτύρι ή μυζήθρα)


🔪 Εκτέλεση

  1. Σοτάρισμα
    Ζέστανε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα.
    Πρόσθεσε τα κομμάτια του κοτόπουλου και σοτάρισε απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
    Βγάλ’ τα και άφησέ τα στην άκρη.

  2. Σάλτσα
    Στο ίδιο λάδι, ρίξε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρισε μέχρι να μαλακώσουν.
    Αν θέλεις, σβήσε με το κρασί και άσε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

  3. Μαγείρεμα
    Πρόσθεσε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, δάφνη, κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
    Επανέφερε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, πρόσθεσε 1 ποτήρι νερό (να το σκεπάζει περίπου) και άσε να σιγοβράσει 45–60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά.

  4. Μακαρόνια
    Βράσε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
    Στράγγισέ τα και πρόσθεσέ τα στη σάλτσα ή σέρβιρέ τα ξεχωριστά.

  5. Σερβίρισμα
    Πασπάλισε με άφθονο τριμμένο τυρί και λίγη φρέσκια ρίγανη ή βασιλικό αν θέλεις.


💡 Μικρά Μυστικά

  • Αν το θέλεις πιο «παχύρρευστο», άσε τη σάλτσα να δέσει χωρίς καπάκι τα τελευταία 10 λεπτά.

  • Το κοτόπουλο μπορει να γίνει και στη γάστρα, στους 180°C για 1 ώρα.

  • Για πιο έντονη γεύση, δοκίμασε μισό κόκκινο κρασί και μισό ζωμό κοτόπουλου αντί για νερό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζίθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες