🧆 Λαγγίτες Θρακιώτικες – Παραδοσιακή Συνταγή
Υλικά
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. νωπή)
-
1 κ.σ. ζάχαρη
-
1 κ.γ. αλάτι
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
400–450 ml χλιαρό νερό
-
Λάδι για το
τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα (παραδοσιακά):
-
Μέλι
-
Καρύδια
-
Κανέλαή
-
Τυρί φέτα θρυμματισμένη
🥣 Εκτέλεση
1. Ετοιμασία του χυλού
-
Σε μια λεκάνη βάλε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
-
Κάνε μια λακουβίτσα στο κέντρο και πρόσθεσε τη μαγιά, το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό λίγο-λίγο.
-
Ανακάτεψε με κουτάλι μέχρι να έχεις παχύρευστο χυλό, πιο πηχτό από της κρέπας αλλά πιο αραιό από ζύμη ψωμιού.
-
Σκέπασε και άφησε να φουσκώσει 45–60 λεπτά.
2. Τηγάνισμα
-
Ζέστανε λάδι σε τηγάνι (όχι πολύ βαθύ).
-
Με ένα κουτάλι πάρε χυλό και άφησέ τον στο τηγάνι να κάνει στρογγυλή λαγγίτα.
-
Τηγάνισε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει η μία πλευρά και γύρισε από την άλλη.
-
Τοποθέτησέ τις σε απορροφητικό χαρτί.
🍯 Σερβίρισμα
Παραδοσιακά στη Θράκη οι λαγγίτες τρώγονται:
-
με μέλι, καρύδια και κανέλα, ή
-
με φέτα θρυμματισμένη, ακόμα και σκέτες με λίγη ζάχαρη για τα παιδιά.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου