🧆 Λαγγίτες Θρακιώτικες – Παραδοσιακή Συνταγή




Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. νωπή)

  • 1 κ.σ. ζάχαρη

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 400–450 ml χλιαρό νερό

  • Λάδι για το

    τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα (παραδοσιακά):

  • Μέλι

  • Καρύδια

  • Κανέλα
    ή

  • Τυρί φέτα θρυμματισμένη


🥣 Εκτέλεση

1. Ετοιμασία του χυλού

  1. Σε μια λεκάνη βάλε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.

  2. Κάνε μια λακουβίτσα στο κέντρο και πρόσθεσε τη μαγιά, το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό λίγο-λίγο.

  3. Ανακάτεψε με κουτάλι μέχρι να έχεις παχύρευστο χυλό, πιο πηχτό από της κρέπας αλλά πιο αραιό από ζύμη ψωμιού.

  4. Σκέπασε και άφησε να φουσκώσει 45–60 λεπτά.

2. Τηγάνισμα

  1. Ζέστανε λάδι σε τηγάνι (όχι πολύ βαθύ).

  2. Με ένα κουτάλι πάρε χυλό και άφησέ τον στο τηγάνι να κάνει στρογγυλή λαγγίτα.

  3. Τηγάνισε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει η μία πλευρά και γύρισε από την άλλη.

  4. Τοποθέτησέ τις σε απορροφητικό χαρτί.


🍯 Σερβίρισμα

Παραδοσιακά στη Θράκη οι λαγγίτες τρώγονται:

  • με μέλι, καρύδια και κανέλα, ή

  • με φέτα θρυμματισμένη, ακόμα και σκέτες με λίγη ζάχαρη για τα παιδιά.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

🐓 Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζήθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες