🫒 Ντολμαδάκια με ελιές, πιπεριές & μπαχαρικά
✔️ Υλικά (για 35–40 μικρά ντολμαδάκια)
Για τη γέμιση
-
1 φλ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2–3 φρέσκα
κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα -
½ φλ. ελιές ψιλοκομμένες (κατά προτίμηση Καλαμών ή πράσινες)
-
1 μικρή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
-
1 μικρή πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
-
1 ντομάτα τριμμένη (προαιρετικό)
-
½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
-
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ή 1 κ.γ. ξερό
-
½ κ.γ. μπαχάρι
-
¼ κ.γ. κανέλα
-
¼ κ.γ. κύμινο (προαιρετικό)
-
Αλάτι & πιπέρι
-
½ φλ. ελαιόλαδο
Για το τύλιγμα
-
1 βάζο αμπελόφυλλα (ή φρέσκα ζεματισμένα)
-
Χυμός από 1 λεμόνι
-
½ φλ. ελαιόλαδο
-
1–1½ φλ. νερό ή ζωμό λαχανικών
🥣 Εκτέλεση
1. Προετοιμασία αμπελόφυλλων
-
Ξεπλένεις τα φύλλα από το άλμη και τα ζεματάς 2–3 λεπτά σε καυτό νερό.
-
Τα αφήνεις να στραγγίξουν.
2. Ετοιμασία της γέμισης
-
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνεις μισό φλ. ελαιόλαδο.
-
Σοτάρεις το κρεμμύδι 2–3 λεπτά.
-
Προσθέτεις τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές και τις ελιές. Σοτάρεις άλλα 3 λεπτά.
-
Ρίχνεις το ρύζι, ανακατεύεις να γυαλίσει.
-
Προσθέτεις την τριμμένη ντομάτα (αν βάλεις), τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τα μπαχαρικά.
-
Μαγειρεύεις 3–4 λεπτά να τραβήξει υγρά.
-
Δοκιμάζεις και ρυθμίζεις αλάτι/πιπέρι.
Η γέμιση πρέπει να μείνει ζουμερή γιατί το ρύζι θα βράσει μέσα στο ντολμαδάκι.
3. Τύλιγμα
-
Παίρνεις κάθε φύλλο με τις νευρώσεις προς τα πάνω.
-
Βάζεις 1 κ.γ. γέμιση στο κέντρο κοντά στη βάση.
-
Διπλώνεις πλαϊνά και ρολάρεις σφιχτά.
4. Μαγείρεμα
-
Στρώνεις μερικά φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας.
-
Τοποθετείς τα ντολμαδάκια κυκλικά και σφιχτά.
-
Περιχύνεις με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.
-
Προσθέτεις νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν.
-
Σκεπάζεις με ένα πιάτο για να μη διαλυθούν.
-
Βράζεις σε χαμηλή φωτιά 45–60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι.
🍋 Σερβίρισμα
-
Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.
-
Ταιριάζουν τέλεια με γιαούρτι, vegan γιαούρτι ή με μια σάλτσα λεμονιού-ελαιόλαδου

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου