🐓 Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζήθρα χωριάτικη




Υλικά (για 4–6 άτομα)

Για τον κόκορα:

  • 1 κόκορας χωριάτικος (περίπου 1.5–2 κιλά), κομμένος σε μερίδες

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1 καρότο (προαιρετικά, για γλυκύτητα)

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

  • 2 ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ

  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 1 ξυλάκι κανέλας

  • 2–3 κόκκους μπαχάρι

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα τουτουμάκια:

  • 500 γρ. τουτουμάκια (παραδοσιακά σπιτικά μακαρόνια ή παπαρδέλες)

  • Αλάτι

  • Ελαιόλαδο (λίγο για να μην κολλήσουν)

Για το σερβίρισμα:

  • Μυζήθρα χωριάτικη (ή ξερή αν προτιμάς, τριμμένη)

  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

1️⃣ Τσιγάρισμα και σοτάρισμα

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζέστανε το ελαιόλαδο και ρόδισε τα κομμάτια του κόκορα από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάλε τα και άφησέ τα στην άκρη.

Στο ίδιο λάδι, ρίξε το κρεμμύδι, το σκόρδο και (αν θες) το καρότο. Σόταρε μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν.

2️⃣ Σβήσιμο

Βάλε ξανά τον κόκορα μέσα, σβήσε με το κρασί και άσε να εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου 3–4 λεπτά).

3️⃣ Μαγείρεμα

Πρόσθεσε την ντομάτα, τον πελτέ, τη δάφνη, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
Ρίξε νερό τόσο ώστε να σκεπάζει τον κόκορα.
Σκέπασε και άφησέ τον να σιγοβράσει για 1½ – 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει η σάλτσα.

4️⃣ Τα τουτουμάκια

Βράσε τα τουτουμάκια σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες ή μέχρι να γίνουν al dente.
Στράγγισέ τα και ανακάτεψέ τα με λίγη από τη σάλτσα του κόκορα για να πάρουν γεύση.

5️⃣ Σερβίρισμα

Σέρβιρε τα τουτουμάκια στο πιάτο, βάλε από πάνω μερίδα κόκορα με αρκετή σάλτσα και πασπάλισε πλούσια με μυζήθρα.
Ρίξε και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι — και απόλαυσε!


💡 Μικρά μυστικά:

  • Αν έχεις χωριάτικο κόκορα, προτίμησε μαγείρεμα σε πήλινη γάστρα ή μαντεμένια κατσαρόλα.

  • Αν η σάλτσα σου «δέσει» πολύ, πρόσθεσε λίγο από το νερό που έβρασαν τα τουτουμάκια.

  • Η μυζήθρα μπορεί να αντικατασταθεί με κεφαλοτύρι αν θέλεις πιο έντονη γεύση.


Σχόλια

  1. Κάτι δεν πάει καλά. Τον πέτο τον τσιγάρισες από όλες τις πλευρές και τον έβγαλες αλλά ξέχασες να τον ξαναβάλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νταμγκάδες