🌶️ Πιπεριές Γεμιστές με Πλιγούρι


Υλικά

(για ~4–6 άτομα)

  • 6–8 πιπεριές (π.χ. πράσινες ή χρωματιστές)

  • ~1 φλ. τσαγιού πλιγούρι (χοντρό ή μέτριο)

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1 μικρό κολοκύθι, κομμένο σε

    καρέ

  • 1 μικρό καρότο, τριμμένο ή κομμένο σε μικρά κομμάτια

  • 1 ώριμη ντομάτα (ή ~150 γρ. ντοματάκι κονκασέ)

  • 3 κ.σ. κουκουνάρι

  • Μυρωδικά: ½ ματσάκι μαϊντανό, ½ ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένα)

  • Αλάτι, πιπέρι

  • Ελαιόλαδο (~¼ φλ. + λίγο για το ταψί)

  • Προαιρετικά: φέτα τριμμένη (~100-150 γρ) για μέσα ή από πάνω


Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε το καπάκι ή κάνουμε μία τομή στο πλάι και αφαιρούμε τους σπόρους.

  2. Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.

  3. Προσθέτουμε το κολοκύθι και το καρότο, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά.

  4. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το πλιγούρι μαζί με λίγο νερό/ζουμί (όχι πολύ, να μην “βουλιάξει” το μείγμα) και αφήνουμε να μαλακώσει.

  5. Όταν το πλιγούρι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα μυρωδικά, αλάτι & πιπέρι. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και τη φέτα και ανακατεύουμε.

  6. Γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα. Τις τοποθετούμε σε ταψί με λίγο ελαιόλαδο στο πάτο.

  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους ~180-200 °C για ~30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές και να “δέσει” το μείγμα. Στα τελευταία 5-10 λεπτά μπορούμε να βγάλουμε το καπάκι ή την λαδόκολλα για να πάρουν ωραία υφή.

  8. Αφήνουμε λίγο να “σταθούν” πριν σερβίρουμε.


Σημειώσεις / παραλλαγές

  • Αν θέλεις, μπορείς να αντικαταστήσεις ή να προσθέσεις άλλα λαχανικά (π.χ. μελιτζάνα, μανιτάρια).

  • Η ποσότητα του πλιγούρι μπορεί να τροποποιηθεί — αν θέλεις πιο “γεμάτη” τη γέμιση, βάλε λίγο παραπάνω.

  • Η χρήση φέτας δίνει πιο “πλούσια” γεύση, αν προτιμάς νηστίσιμο παραλείπεται.

  • Σερβίρονται ζεστές ή χλιαρές — ωραίο συνοδευτικό είναι μία δροσερή σαλάτα ή γιαούρτι.

  • Αν οι πιπεριές σου είναι πολύ μεγάλες, μπορείς να μειώσεις λίγο το ποσοστό λαχανικών ή πλιγούρι ώστε να μην ξεχειλίζει η γέμιση.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

🐓 Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζήθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες