🌶️ Πιπεριές Γεμιστές με Πλιγούρι
(για ~4–6 άτομα)
-
6–8 πιπεριές (π.χ. πράσινες ή χρωματιστές)
-
~1 φλ. τσαγιού πλιγούρι (χοντρό ή μέτριο)
-
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-
1 μικρό κολοκύθι, κομμένο σε
καρέ -
1 μικρό καρότο, τριμμένο ή κομμένο σε μικρά κομμάτια
-
1 ώριμη ντομάτα (ή ~150 γρ. ντοματάκι κονκασέ)
-
3 κ.σ. κουκουνάρι
-
Μυρωδικά: ½ ματσάκι μαϊντανό, ½ ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένα)
-
Αλάτι, πιπέρι
-
Ελαιόλαδο (~¼ φλ. + λίγο για το ταψί)
-
Προαιρετικά: φέτα τριμμένη (~100-150 γρ) για μέσα ή από πάνω
Εκτέλεση
-
Πλένουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε το καπάκι ή κάνουμε μία τομή στο πλάι και αφαιρούμε τους σπόρους.
-
Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
-
Προσθέτουμε το κολοκύθι και το καρότο, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά.
-
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το πλιγούρι μαζί με λίγο νερό/ζουμί (όχι πολύ, να μην “βουλιάξει” το μείγμα) και αφήνουμε να μαλακώσει.
-
Όταν το πλιγούρι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα μυρωδικά, αλάτι & πιπέρι. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και τη φέτα και ανακατεύουμε.
-
Γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα. Τις τοποθετούμε σε ταψί με λίγο ελαιόλαδο στο πάτο.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους ~180-200 °C για ~30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές και να “δέσει” το μείγμα. Στα τελευταία 5-10 λεπτά μπορούμε να βγάλουμε το καπάκι ή την λαδόκολλα για να πάρουν ωραία υφή.
-
Αφήνουμε λίγο να “σταθούν” πριν σερβίρουμε.
Σημειώσεις / παραλλαγές
-
Αν θέλεις, μπορείς να αντικαταστήσεις ή να προσθέσεις άλλα λαχανικά (π.χ. μελιτζάνα, μανιτάρια).
-
Η ποσότητα του πλιγούρι μπορεί να τροποποιηθεί — αν θέλεις πιο “γεμάτη” τη γέμιση, βάλε λίγο παραπάνω.
-
Η χρήση φέτας δίνει πιο “πλούσια” γεύση, αν προτιμάς νηστίσιμο παραλείπεται.
-
Σερβίρονται ζεστές ή χλιαρές — ωραίο συνοδευτικό είναι μία δροσερή σαλάτα ή γιαούρτι.
-
Αν οι πιπεριές σου είναι πολύ μεγάλες, μπορείς να μειώσεις λίγο το ποσοστό λαχανικών ή πλιγούρι ώστε να μην ξεχειλίζει η γέμιση.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου