Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο

Ένα γλυκό της εποχής για κάθε εποχή...


Εάν διαθέσετε λίγο χρόνο
και ακολουθήσετε τις οδηγίες μας, θα έχετε ένα νοστιμότατο, μυρωδάτο και ευπαρουσίαστο γλυκό του κουταλιού περγαμόντο...


Τι χρειαζόμαστε:
8 περγαμόντα μεγάλα ή περίπου 1800γρ περγαμόντα

1 κιλό ζάχαρη
3 κούπες νερό
χυμό από 1 λεμόνι
(μισό βαζάκι γλυκόζη αν θέλουμε)


Πως το κάνουμε:

1. Παίρνουμε τα περγαμόντα και αφού τα πλύνουμε καλά τα ξύνουμε γύρω γύρω με έναν τρίφτη ψιλό. Εγώ, για να μην χάσουν το χρώμα τους πολύ, τα έξυσα με ενα λεπτό τυριού (και επειδή έτσι θα έμενε πιο πολύ από τη φλούδα τα πέρασα μια φορά επιπλέον από νερό για ξεπίκρισμα). Μπορούμε όμως να τα ξύσουμε με έναν κανονικό ψιλό τρίφτη που τρίβουμε τα καρότα πχ.

2. Κόβουμε λίγο στο πάνω και κάτω μέρος τη φλούδα σαν καπάκι όσο χρειάζεται ώστε να είναι καθαρή η φλούδα

3. Χαράζουμε κυκλικά στο στρόγγυλο λευκό τμήμα ώστε να αφαιρεθεί πιο εύκολα ατόφια η φλούδα.

4. Χαράζουμε επίσης με ένα μαχαιράκι το φρούτο γύρω-γύρω όπως θα καθαρίζαμε ένα πορτοκάλι κάθετα σε πέντε κομάτια (4 αν είναι μικρό το περγαμόντο). Μπορούμε να κόψουμε και λοξά ώστε τα κομάτια που θα βγουν να είναι τραπέζια -να έχουν την πάνω πλευρά μικρότερη από την κάτω)

5. Τα τυλίγουμε σε ρολάκια και στηρίζουμε με οδοντογλυφίδες. Αν τα κόψαμε σαν τραπέζια ή σαν τρίγωνα, ξεκινάμε τυλίγοντας από την μεγάλη πλευρά και στερεώνουμε την μικρή με οδοντογλ. και μοιάζει σαν "κρουασάν". Μπορούμε να τα τυλίξουμε αφού τα βράσουμε μια φορά. Καθώς τα τυλίγουμε τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό.

6.
Βάζουμε (ή έχουμε βάλει από πριν) μια κατσαρόλα με νερό να βράζει και μόλις βράσει ρίχνουμε τα περγαμόντα μέσα να βράζουν 20 λεπτά. Αυτά επιπλέουν στο νερό και καλά είναι να βάλουμε ένα πιάτο ανάποδα ώστε να είναι όλα μέσα στο νερό.
Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε να βράσουν άλλα 15 λεπτά. Το νερό πάλι κιτρινίζει.
Τα βγάζουμε από εκεί με την τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό και τα αφήνουμε για την άλλη μέρα. Το κιτρινισμένο νερό που έβραζαν το πετάμε.
(Αν δεν έχουμε ξύσει βαθιά τη φλούδα επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά το βράσιμο σε καθαρό νερό για 25 λεπτά)

7.
Την άλλη μέρα αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα περγαμόντα
Ετοιμάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό της συνταγής και αφήνουμε να βράσουν. Μετά από 10 λεπτά βάζουμε μέσα το χυμό ενός λεμονιού (αν θέλουμε τη γλυκόζη για να είναι πιο γυαλιστερό το γλυκό) και τα περγαμόντα και αφήνουμε να βράσουν καλά 30 λεπτά να βγάλουν αφρό.

8. Τον ξαφρίζουμε με μια κουτάλα. Δεν πρέπει να μείνει αφρός μέσα για αισθητικούς λόγους και για να μην ζαχαρώσει εύκολα.

9. Το γλυκό αρχίζει να "δένει" και αυτό το βλέπουμε από το σιρόπι που στάζει από ένα κουταλάκι σταγόνα σταγόνα.

10. Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε κανα 2ωρο να τραβήξει και να βγουν όλα τα υγρά (νερό από τα πρώτα βρασίματα). Μετά το βάζουμε να βράσει 15 λεπτά ακόμα, αν αφρίσει ξαναμαζεύουμε τον αφρό και το αφήνουμε να κρυώσει. Το βάζουμε σε βαζάκια.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή μπορεί να γίνει σε μια μέρα, αλλά θα είστε όλη μέρα πάνω από μια κατσαρόλα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου