Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Τα "Βενιζελικά" της Λήμνου ανάμεσα στις καλύτερες συνταγές του κόσμου


Τα "Βενιζελικά" της Λήμνου ανάμεσα στις καλύτερες συνταγές του κόσμου
"Όταν η φίλη μου η Μαρία μου έφερε δώρο από το νησί της τη Λήμνο ένα κουτί με γλυκά, ποτέ δεν περίμενα ότι θα ήταν το καλύτερο γλυκό που είχα δοκιμάσει στη ζωή μου.
Βρήκα τη συνταγή στο υπέροχο site του Ηλία Μαμαλάκη, αλλά όπως θα δείτε δεν την άφησα απείραχτη. Μετά από πολλές-πολλές δοκιμές κατέληξα ότι κατ' αρχήν τα αμύγδαλα πρέπει να είναι πολύ φρέσκα ώστε το η φλοίδα τους να είναι πολύ λεπτή.
Επίσης το λικέρ πικραμύγδαλο ταιριάζει πολύ περισσότερο από το λικέρ πορτοκάλι που χρησιμοποιείται στην αυθεντική συνταγή. Και βέβαια το υποβρύχιο πρέπει να είναι βανίλια και μόνο βανίλια!
Η μαστίχα υποβρύχιο κολλάει , δεν στεγνώνει με τίποτα και οι γεύση της είναι πολύ έντονη για το συγκεκριμένο γλυκό. Επίσης αν έχετε στο ντουλάπι σας μπαγιάτικη βανίλια , που έχει σχεδόν ξεραθεί, χρησιμοποιείστε την, φτιάχνει το καλύτερο γλάσο.
Υλικά
500γρ αμύγδαλα (όχι λευκασμένα)
200γρ σοκολάτα κουβερτούρα
½ φλιτζάνι σιρόπι από οποιοδήποτε γλυκό του
κουταλιού
1 φλιτζάνι λικέρ amaretto η πικραμύγδαλο
300-400γρ βανίλια υποβρύχιο
Μέθοδος
Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ προσέχοντας να μη γίνουν σκόνη.
Αλέθουμε και τη σοκολάτα στο μπλέντερ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αμύγδαλα, τη σοκολάτα, το σιρόπι και το λικέρ και ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιημένη πάστα.
Πλάθουμε σε μπάλες μεγέθους μικρού καρυδιού. Τοποθετούμε τα σοκολατάκια σε πιατέλα κα τα αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες ώστε να στεγνώσουν και να σφιξουν.
Σε χαμηλή θερμοκρασία ζεσταίνουμε τη μισή βανίλια υποβρύχιο σε ένα μικρό μπρίκι. Το αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις η βανίλια λιώσει. Αν το υποβρύχιο ζεσταθεί περισσότερο απ' ότι πρέπει και αποκτήσει διάφανο χρώμα, απλώς αφήστε το λίγο να κρυώσει, ανακατέψτε με γρήγορες κινήσεις και το χρώμα του θα ξαναγίνει κατάλευκο!
Χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα βουτάμε ένα –ένα τα βενιζελικά στη λιωμένη βανίλια και τα αφήνουμε σε σχάρα να αποβάλουν το περιττό γλάσο. Αν στο μεταξύ η βανίλια αρχίσει και πήζει φροντίζουμε να την ξαναζεστάνουμε.
Όταν τα βενιζελικά έχουν κρυώσει και το γλάσο στην επιφάνεια τους έχει στεγνώσει, ζεσταίνουμε και την υπόλοιπη βανίλια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Αυτή τη φορά φροντίζουμε να βυθίσουμε την οδοντογλυφίδα σε διαφορετικό σημείο, ούτως ώστε να καλυφθεί με γλάσο η τρυπούλα που έμεινε από την προηγούμενη οδοντογλυφίδα.
Όταν τα βενιζελικά έχουν κρυώσει και στεγνώσει και από το δεύτερο γλασάρισμα μαζεύουμε και λιώνουμε ξανά όση βανίλια έχει περισσέψει και με ένα κουταλάκι φτιάχνουμε κορυφές ή μικρούς κύκλους στην επιφάνεια των βενιζελικών.
Τα τοποθετούμε σε χαρτάκια και τα διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον ένα μήνα!"

Πηγή: foodsandsuperfoods.com
- See more at: http://www.limnosfm100.gr/limnos/item/16908-ta-venizelika-tis-limnou-anamesa-stis-kalyteres-syntages-tou-kosmou.html#sthash.xmzILXHa.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου