Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Κοτόπουλο με χυλοπίτες (τουτουμάκια) στο φούρνο

Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»Υλικά

•    ½ κοτόπουλο ή 4 μερίδες

•    300 γραμ. χυλοπίτες (4 φλυτζ. τσαγιού)
•    1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
•    1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    3 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή περασμένες στο μούλτι
•    1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ¼ 
κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    1½ λίτρο νερό

Εκτέλεση

Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κοτόπουλο.
Όταν πάρει χρώμα απ᾿ τη μια μεριά, το γυρνάμε απ᾿ την άλλη, προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να πάρει χρώμα και το σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός απ᾿ τις χυλοπίτες, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε το φαγητό για 15'.
Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μεταφέρουμε προσεκτικά το φαγητό, σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και ρίχνουμε τις χυλοπίτες.
Ανακατεύουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην τελευταία σχάρα, στους 180°C στις αντιστάσεις, για 15' με 20' λεπτά περίπου, ώσπου να πιεί τα υγρά του, (αλλά να μην στεγνώσει) και να χυλώσουν οι χυλοπίτες. (Εάν χρειαστεί κι άλλο νερό, προσθέτουμε).

-- Αν έχουμε καταφέρει να βρούμε χωριάτικο κοτόπουλο, θα χρειαστεί περισσότερη ώρα βράσιμο και περισσότερο νερό. ΠΗΓΗ https://faghta-giagias.blogspot.com/2012/10/blog-post_24.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου