Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Λαχταριστό γιουβέτσι - Το φαγητό της Κυριακής-Μικρά μυστικά

Υλικά Συνταγής
    1.200 γρ. μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
    1/4 φλ. ελαιόλαδο
    1 μικρό κρεμμύδι ολόκληρο
    3 σκ. σκόρδο
    1 καρότο
    1 κομμάτι πράσο
    2 κλωνάρια μαϊντανό
    1 κ.σ πελτέ
    1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
    2 συσκευασίες ντοματάκια ολόκληρα αποφλειωμένα (ή τριμμένη ντομάτα)
    1 πρέζα ζάχαρη

    1 δαφνόφυλλο
    3-4 κόκκους μπαχάρι
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    κεφαλοτύρι τριμμένο ή ξερή μυζήθρα τριμμένη
    Για το κριθαράκι
    500 γρ. κριθαράκι χοντρό
    1/4 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Κυριακάτικο, παραδοσιακό γιουβέτσι μοσχάρι στο φούρνο, με σπυρωτό ζουμερό κριθαράκι και ντομάτα.
Ταμπονάρουμε το μοσχάρι σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε γύρω γύρω τις μερίδες κρέατος περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε ολόκληρα τα λαχανικά, το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο, στο τέλος το σκόρδο και τα αφήνουμε να λαδωθούν. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1 λεπτό.
Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο νερό. Βάζουμε τη δάφνη και το μπαχάρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα. Προς το τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά.
Αυτό βοηθάει το κριθαράκι στο γιουβέτσι να κρατηθεί σπυρωτό.
Το αδειάζουμε σε ταψί. Από πάνω βάζουμε το βρασμένο κοκκινιστό μοσχάρι.
Αφαιρούμε από τη σάλτσα τα λαχανικά (κρεμμύδι καρότο και πράσο) και περιχύνουμε με τη σάλτσα τα υλικά στο ταψί. Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Αν έχει εξατμιστεί κατά το βρασμό προσθέτουμε βραστό μέχρι να καλυφτουν 3 εκατοστά πάνω από το κριθαράκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 30-35 λεπτά. Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς C για 20-25 λεπτά. Ενδιάμεσα ανακατεύουμε μια φορά τα υλικά. Προς το τέλος του ψησίματος,  πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.
Αφήνουμε το ζουμερό προς το παρόν γιουβέτσι να σταθεί για 15 λεπτά στον παγκο της κουζίνας και να τραβήξει το ζυμαρικό όση σάλτσα χρειάζεται. Έτσι θα μελώσει χωρίς να λασπώσει και θα παραμείνει σπυρωτό και ζουμερό ταυτόχρονα.
Το γιουβέτσι, σερβίρεται σχεδόν αμέσως αφού το βγάλουμε από το φούρνο, μόλις τραβήξει τα υγρά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου