🐑 Αρνάκι με Αγκινάρες Αυγολέμονο στην Κατσαρόλα

 


Υλικά

  • 1 κιλό αρνάκι ή κατσικάκι (σε μερίδες, π.χ. χεράκι ή μπούτι)

  • 8-10 καρδιές αγκινάρας (φρέσκες ή κατεψυγμένες)

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε

                                                     ροδέλες (προαιρετικά)

  • 100 ml ελαιόλαδο

  • 50 ml λευκό ξηρό κρασί

  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι (προαιρετικά, για να δέσει η σάλτσα)

  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

  • Αλάτι και πιπέρι


Για το Αυγολέμονο (Προαιρετικό)

  • 1 αυγό (μόνο τον κρόκο, ή ολόκληρο)

  • Χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με την οξύτητα που προτιμάτε)

  • 1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ (για πιο σίγουρο δέσιμο)

  • 1 φλιτζάνι ζεστό ζωμό από το φαγητό


Εκτέλεση

1. Προετοιμασία Αγκινάρων (αν είναι φρέσκες)

  • Καθαρίστε τις αγκινάρες αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα και το χνούδι.

  • Τρίψτε τις με λεμόνι και βάλτε τις σε ένα μπολ με νερό και χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

2. Σοτάρισμα Κρέατος και Κρεμμυδιών

  • Σε μια πλατιά κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.

  • Σοτάρετε το αρνάκι από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει καλά. Βγάλτε το και αφήστε το στην άκρη.

  • Στο ίδιο λάδι, ρίξτε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια (αν χρησιμοποιείτε) και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5-7 λεπτά.

  • Προαιρετικά: Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε για 1 λεπτό.

3. Βράσιμο Κρέατος

  • Βάλτε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα.

  • Σβήστε με το κρασί και αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί για 2-3 λεπτά.

  • Αλατοπιπερώστε και προσθέστε ζεστό νερό ή ζωμό, τόσο όσο να μισοσκεπάζει το κρέας.

  • Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε και σιγομαγειρέψτε για περίπου 1 ώρα έως 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι το κρέας να είναι σχεδόν μαλακό (ο χρόνος εξαρτάται από το κρέας).

4. Προσθήκη Αγκινάρων

  • Προσθέστε τις αγκινάρες (αφού τις στραγγίσετε) στην κατσαρόλα. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό νερό.

  • Συνεχίστε το σιγοβράσιμο για περίπου 20-30 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν και οι αγκινάρες και το κρέας να γίνει πολύ τρυφερό.

  • Πέντε λεπτά πριν το τέλος, προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο.

5. Αυγολέμονο (τελευταίο βήμα)

  • Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

  • Σε ένα μπολ, χτυπήστε τον κρόκο του αυγού με το κορν φλάουρ και τον χυμό λεμονιού.

  • Πάρτε με μια κουτάλα ζεστό ζωμό από το φαγητό και ρίξτε τον σιγά-σιγά στο μείγμα του αυγού, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μην κόψει το αυγό (το λεγόμενο "προζέσταμα").

  • Ρίξτε το μείγμα του αυγολέμονου στην κατσαρόλα, κουνώντας την κυκλικά για να πάει παντού. Προσοχή: Δεν ξαναβράζετε!

  • Αφήστε το φαγητό να σταθεί για 5-10 λεπτά πριν το σερβίρετε.


Συμβουλές

  • Για ένα πιο πλούσιο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό στο τέλος, μαζί με τον άνηθο.

  • Αν δεν θέλετε αυγολέμονο, μπορείτε απλά να προσθέσετε χυμό λεμονιού στο τέλος του μαγειρέματος, μαζί με τον άνηθο, και να αφήσετε τη σάλτσα να δέσει μόνη της.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

🐓 Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζήθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες