🥔 Ζεστή Πατατοσαλάτα με Καπαρόφυλλα και Σάλτσα Μουστάρδας
📝 Υλικά
1 κιλό πατάτες νέας γης (ή μικρές, με τη φλούδα τους)
10-15 τεμάχια κάπαρη (ή/και 4-5 καπαρόφυλλα, αν βρείτε)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (με το πράσινο μέρος τους), ψιλοκομμένα
2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη Σάλτσα Μουστάρδας (Βινεγκρέτ):
1/2 φλιτζάνι έξτρα
παρθένο ελαιόλαδο3 κ.σ. μουστάρδα (κατά προτίμηση απαλή ή Dijon)
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. ξύδι
1-2 κ.σ. νερό (για να αραιώσει)
Αλάτι, πιπέρι
🔪 Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε τις Πατάτες
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες (αν χρησιμοποιήσουμε με τη φλούδα) και τις κόβουμε σε κύβους ή σε χοντρές φέτες πάχους περίπου 2-3 εκ.
Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε αρκετό αλατισμένο νερό ώστε να τις σκεπάζει και τις βράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να παραμένουν σφιχτές (να μην λιώσουν).
Στραγγίζουμε αμέσως τις πατάτες.
2. Φτιάχνουμε τη Σάλτσα
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι, το ξύδι και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε πάλι.
Τέλος, ρίχνουμε το ελαιόλαδο λίγο-λίγο, χτυπώντας συνεχώς τη βινεγκρέτ με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να πήξει ελαφρώς.
Προσθέτουμε 1-2 κουταλιές νερό για να αραιώσει όσο επιθυμούμε.
Προσθέτουμε στη σάλτσα τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό.
3. Ολοκληρώνουμε τη Σαλάτα
Όσο οι πατάτες είναι ακόμα ζωηρές και ζεστές, τις μεταφέρουμε προσεκτικά σε ένα μεγάλο μπολ.
Περιχύνουμε τις ζεστές πατάτες με τη σάλτσα μουστάρδας και πασπαλίζουμε με την κάπαρη (ή/και τα καπαρόφυλλα).
Ανακατεύουμε πολύ απαλά (για να μη λιώσουν οι πατάτες) ώστε να πάει η σάλτσα παντού.
Σερβίρουμε αμέσως όσο η πατατοσαλάτα είναι ζεστή.
💡 Συμβουλές
Οι ζεστές πατάτες ρουφούν καλύτερα τη βινεγκρέτ, γι' αυτό είναι σημαντικό να τις περιχύσετε αμέσως μετά το στράγγισμα.
Αν θέλετε πιο πικάντικη γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μουστάρδα με κόκκους.
Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα και λίγο μέλι (περίπου 1 κ.γ.).

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου