Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Κολοκυθόπιτα σοροπιαστή

Κολοκυθόπιτα σοροπιαστή (παραδοσιακές συνταγές Θράκης)Υλικά για το φύλλο
  • 1 ½ κιλό (περίπου) αλεύρι
  • 1 ½ ποτήρι σπορέλαιο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • Νερό, όσο πάρει
  • Υλικά για τη γέμιση
  • ½  κολοκύθα (κίτρινη) για πίτα
  • 3 ½ ποτήρια ζάχαρη
  • Λίγο κανέλα
  • ½ κιλό καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 1 ποτήρι μαύρες σταφίδες
  • 1 ποτήρι ξανθές σταφίδες
  • 1 ποτήρι σουσάμι
Υλικά για το σιρόπι
  • 4 ποτήρια νερό
  • 2 ποτήρια λευκή ζάχαρη
  • 1 ποτήρι καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • Λίγες σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση


Σ' ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι, το αλάτι και το νερό (χλιαρό, περίπου 1 ποτήρι). Ζυμώνουμε τα υλικά μας. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε αλεύρι ή νερό μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Τρίβουμε το κολοκύθι στο χοντρό τρίφτη και το βάζουμε σ΄ ένα μπολ. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, τις σταφίδες, το σουσάμι, τα καρύδια και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι της ζύμης και το ανοίγουμε με τη φυλλόβεργα σε φύλλο λεπτό.  Όταν ανοίξει αρκετά, το κόβουμε στη μέση και το λαδώνουμε. Τοποθετούμε τη γέμιση περιμετρικά του φύλλου και το τυλίγουμε σε ρολό. Βάζουμε το ρολό σε λαδωμένο ταψί περιμετρικά και συνεχίζουμε έτσι με το άλλο μισό και τα υπόλοιπα φύλλα. Στο τέλος, αφού τυλίξουμε όλα τα φύλλα, αλείφουμε με αρκετό λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180οC για 40 λεπτά, μέχρι η κολοκυθόπιτα να ροδίσει αρκετά.
Βράζουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε ζεστό αφού η πίτα έχει κρυώσει εντελώς.
http://www.gefiraclub.gr/el/gefira/tradition/recipes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου