Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Ευκολη συνταγή για ψωμί στην Γαστρα... Δοκιμάστε το...

Σημερα έτυχε να μας δώσει μία κυρία μία συνταγή για ψωμί που προέρχεται απο την πόλη. Το θέμα είναι ότι είναι πολύ εύκολη αφού δεν χρειάζεται ζύμωμα μόνο ανακάτωμα....Επίσης ένα μυστικό ειναι οτι μετα το ανακάτωμα βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο. Οχι σωστά ακούσατε δεν διαβασατε λαθος...Η γιαγιά μου έλεγε ότι το ψωμί θέλει ζέστη για να φουσκώσει...κι ομως. Αυτη η συνταγή σπάει τα κατεστημένα.
Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει για να
βρεθεί τρόπος να φτιάξουμε σωστό και γευστικό ψωμί εύκολα όμως συχνά είναι πολυδάπανες, αφού απαιτείται η αγορά πανάκριβων φούρνων ή σκευών αποκλειστικά και μόνο για το ψήσιμο ψωμιού. Ο  Ο Lahey, αρτοποιός, ιδιοκτήτης του περίφημου αρτοποιείου Sullivan Street Bakery της Νέας Υόρκης, έχει βρει τον τρόπο να φτιάξει ψωμί δίχως καθόλου, μα απολύτως καθόλου, ζύμωμα και με πολύ λιγότερη μαγιά από ό,τι συνήθως, όπως θα διαπιστώσετε και στις συνταγές που ακολουθούν.  Το μυστικό του είναι ο χρόνος που η ζύμη μένει για να αναπτυχθεί, καθώς και το πολύ νερό.

Και πάμε στην συνταγή μας.

Υλικά για 2 καρβέλια του κιλού και λίγο λιγότερο


  • 1000γρ αλεύρι
  • 600γρ χλιαρό νερό
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη
  • 1/2 φλυτζάνα του τσαγιού ελαιόλαδο
  • σουσάμι για επάνω ή ότι θέλετε εσείς (παπαρούνα, ηλιόσπορος.....)
  • Η Γάστρα Εμαγιέ (εμείς βάλαμε ανοξείδωτη)
  • Λαδόκολλα για να μην κολλήσει.

Εκτέλεση 
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί (με κουτάλια) και βάζουμε στο ΨΥΓΕΙΟ για 12 με 15 ώρες.
Αφού περάσουν οι ώρες στο ψυγείο αλευρώνουμε το τραπέζι και αδειάζουμε την ζύμη.
Χωρίζουμε σε δύο μέρη και πλάθουμε δύο καρβέλια. Τα χαράζουμε, τα βρέχουμε με το χέρι και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ότι άλλο θέλουμε. 
Ζεσταίνουμε την γάστρα στον φούρνο , βάζουμε λαδόκολλα πασπαλίζουμε με αλεύρι και τοποθετούμε τα ψωμιά. 
Ψήνουμε στους 200C σε αέρα και αντίσταση μαζί περίπου 50 λεπτά. Αν δεν έχει αυτή την δυνατότητα η κουζίνα σας μόνο σε αέρα χρειάζεται ψήσιμο περισσότερη ώρα μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

Αυτό ήταν καλή σας όρεξη....Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε.......http://thrakiotika.blogspot.gr/2015/01/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου