Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Γαλατόπιτα αλμυρή Θρακιώτικη

Γαλατόπιτα αλμυρή ΘρακιώτικηΠεριγραφή


Τη συνταγή την έφτιαχνε η γιαγιά μου και τη φτιάχνει και η μαμά μου. Είναι πολύ εύκολη μόνο που χρειάζεται να βρεις τυρομαγιά. Θεωρείται παραδοσιακή θρακιώτική πίτα.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο κατά προτίμηση χειροποίητο (για μας τις τεμπέλες και ανεπρόκοπες - όπως εγώ - υπάρχουν χειροποίητα φύλλα στην αγορά)
  • 1 λίτρο γάλα παστεριωμένο αγελαδινό
  • 1 κ.σ. τυρομαγιά
  • 4 αυγά
  • 1 κ.γ. αλάτι - λίγο πιπέρι
  • 3/4 φλ. τσαγιού λάδι (προτιμώ το ελαιόλαδο για αυτή τη συνταγή)







Πώς το κάνουμε:

  1. Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα (εγώ το βάζω σε γυάλινο μπολ και το ζεσταίνω στο φούρνο μικροκυμάτων). Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό και όχι ζεστό.
  2. Ρίχνουμε την τυρομαγιά στο γάλα και ανακατεύουμε καλά.
  3. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα να πήξει το γάλα (αν πήξει πιο γρήγορα έχουμε βάλει πολύ τυρομαγιά - αν αργήσει περισσότερο η τυρομαγιά ήταν λίγη).
  4. Μόλις πήξει το γάλα παίρνουμε ένα μαχαίρι και χαράζουμε το τυρί να γίνει τετραγωνάκια (1x1 εκ.).
  5. Χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και τα ρίχνουμε όλα στο μπολ με το πηγμένο γάλα.
  6. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί, κατά προτίμηση στρόγγυλο (είναι πιο παραδοσιακό) και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Το φύλλο προσπαθούμε να το σουρώσουμε και όχι να το αφήσουμε τεντωμένο. Ρίχνουμε με μία κουτάλα τη γέμιση να πάει παντού. Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο και στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω μια γενναία δόση γέμισης. Επαναλαμβάνουμε ωσότου να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Συνήθως τα πακέτα με τα χειροποίητα φύλλα έχουν μέσα 6 φύλλα, οπότε μοιράζουμε τη γέμιση για να φτάσει για όλα τα φύλλα.
  7. Στο τελευταίο φύλλο ρίχνουμε λίγο λάδι ανακατεμένο με λίγο νερό ή αν προτιμάτε ένα αυγό χτυπημένο. Εγώ προτιμώ το λάδι για να γίνει τραγανό.
  8. Τρυπάμε με ένα μαχαίρι σε πολλά σημεία για να φεύγει ο ζεστό αέρας και να μπορέσει να ψηθεί καλά μέσα.
  9. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς. Όταν ροδίσει από πάνω τη σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε άλλα 15 - 20 λεπτά για να ψηθεί καλά και από κάτω. Συνολικά ψήνουμε 35-45 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου