
Συνοδεύεται με τσίπουρο ή κονιάκ ή σερβίρεται μετά το φαγητό με τον καφέ.
Σε κάθε σιροπιασμένο κομμάτι μπακλαβά είναι καρφωμένο ένα αμύγδαλο ή γαρύφαλλο.
Υλικά ( για ταψί κουζίνας)
1 1/2 κιλό φύλλο
1 1/2 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα ή καρύδια
1 1/2 κιλό ζάχαρη
1 κιλό βούτυρο
φλούδα λεμονιού στο σιρόπι.
Στρώνουμε στο ταψί 6 φύλλα μόνο βουτυρωμένα. Μετά κάθε φύλλο το βουτυρώνουμε και βάζουμε μια χούφτα αμύγδαλα ή καρύδια. Έτσι στρώνουμε το μπακλαβά και από πάνω βάζουμε 5 φύλλα, μόνο βουτυρωμένα, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο και τον ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 2 ώρες. Τον ζεματάμε ζεστό με το σιρόπι κρύο (1 1/2 ζάχαρι-750 γρ. νερό). Προαιρετικά στο σιρόπι όταν βράζει ρίχνουμε δύο ξυλάκια κανέλλα.
Σημείωση: Για το σιρόπι υπολογίζουμε πάντοτε ένα ποτήρι ζάχαρη-μισό ποτήρι νερό. Δηλαδή όσα ποτήρια ζάχαρη, τα μισά νερό.
Συνταγή της Κατερίνας Λ. Μπακοστάμου (Δαδί). Από το βιβλίο " Παραδοσιακές Συνταγες της Ρούμελης" που εκδόθηκε από το Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας και την επιμέλεια του Συλλόγου Γυναικων Λαμίας.....http://infofthiotida.blogspot.gr/2013/12/blog-post_25.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου