Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Γίδα βραστή σχιζιώτικη

Το φημισμένο, με το ιδιαίτερα νόστιμο κρέας αγριοκάτσικο από το νησάκι Σχίζα Μεσσηνίας, μαγειρεμένο με τον παραδοσιακό τρόπο από την Κατίνα.

Υλικά
1 κιλό κρέας από Σκιζιώτικη γίδα
3 κρεμμύδια ολόκληρα
4 καρότα
2-3 μικρές ντομάτες ξεφλουδισμένες
1/2 ματσάκι σέλινο
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι

πιπέρι
ρίγανη
λεμόνι
λάδι για να περιχύσουμε το κρέας.Τα Σκιζιώτικα γίδια βόσκουν ελεύθερα στο νησί Σχίζα (μικρό νησάκι δυτικά του ακρωτηρίου Ακρίτας, με βραχώδεις ακτές και χαμηλούς θάμνους) και έχουν πολύ νόστιμο κρέας, διαφορετικό από τα υπόλοιπα κρέατα της περιοχής, ίσως επειδή «εκείνα τα γίδια πίνουνε και θάλασσα». 
Ανήκουν σε κάποιους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πηγαίνουν το καλοκαίρι μόνο, πιάνουν όσα μπορούν, τα φέρνουν στο χωριό και τα σφάζουν. 
Τον υπόλοιπο τα γίδια βόσκουν και γεννάνε ελεύθερα.

Παρασκευή
«Παίρνουμε το κομμάτι της γίδας που θέλουμε, το κόβουμε μικρότερα κομμάτια και το βάνουμε στην κατσαρόλα με νερό να βράσει.
Πριν αρχίσει να βράζει, το ξαφρίζουμε και ύστερα, αφού πάρει μερικές βράσεις το βγάνουμε από την κατσαρόλα και το πλένουμε κάτω από τη βρύση.
Πλένουμε και την κατσαρόλα.
Ύστερα ξαναβάνουμε το πλυμένο κρέας στην κατσαρόλα με νερό κρύο, να σκεπάζεται το κρέας και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια ολόκληρα, τα καρότα, τις ντομάτες, το σέλινο και το αλάτι.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει πολλές ώρες για να γίνει το κρέας μαλακό.
Το βάνουμε σε πιατέλα με ρίγανη λεμόνι, λάδι, αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται».
http://syntagesapokatina.blogspot.gr/2010/04/blog-post_2231.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου