Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

Κοτόπουλο με χυλοπίτες (Πέτουρα)......Παραδοσιακές Τσαμαντιώτικες Συνταγές

Υλικά:
1 κοτόπουλο η κότα η και κόκορα 1kg περίπου
μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια
3 ώριμες φρέσκες ντομάτες η ντοματάκια η χυμό 200 γραμ.
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 πιάτο χωριάτικες χυλοπίτες(πέτουρο)
Αλάτι
Πιπέρι 



Εκτέλεση:
Τεμαχίζουμε το κοτόπουλο(6-7 τεμάχια). Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα να κάψει και 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα φέτες. ΄
Σωτάρουμε για λίγο το κρεμμύδι και στην συνέχεια προσθέτουμε τα κομμάτια απο το κοτόπουλο, αλάτι και πιπέρι.
Μόλις σωταριστή σβήνουμε με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Προσθέτουμε φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα η αποφλοιωμένα ντοματάκια η χυμό και αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Βράζει και μαλακώνει σχετικά γρήγορα και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε και λίγο νερό.
Μόλις βράσει βγάζουμε απο την κατσαρόλα τα κομμάτια απο το κοτόπουλο και ρίχνουμε στην κατσαρόλα 5-6 φλυτζάνες ζεστό νερό. Τόσο χρειάζεται περίπου για ενα πιάτο χυλοπίτες(Πέτουρα) η άλλο ζυμαρικό, μακαρόνια κλπ.
Μόλις πάρει βράση η σάλτσα ρίχνουμε και βράζουμε τις χυλοπίτες.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα απο την φωτιά πριν πιούν τα ζυμαρικά όλο το νερό και λασπώσουν, δηλαδή οταν σβήσουμε την φωτιά να υπάρχει αρκετός ζωμός μέσα στην κατσαρόλα.
Για σπιτικές χυλοπίτες(πέτουρα) 15 λεπτά βράσιμο είναι αρκετά και επειδή βράζουν μέσα στον ζωμό απο το κοτόπουλο το φαγητό γίνεται πεντανόστιμο.

Καλή σας όρεξη!!......
http://www.tsamantas.com/info/syntages/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου