Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Κοτόπουλο με τουρσί

Υλικά
1 κοτόπουλο (κατά προτίμηση χωριάτικο)
λάχανο τουρσί (ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού
που θέλουμε να μαγειρέψουμε)
1 καρότο (προαιρετικά)
1 κόκκινη πιπεριά (προαιρετικά)
ελαιόλαδο (η ποσότητα του λαδιού εξαρτάται από το
λίπος που έχει το κοτόπουλο. Τα χωριάτικα κοτόπουλα
συνήθως έχουν αρκετό. Αν το κρατήσουμε τότε πρέπει η
ποσότητα του λαδιού που θα
προστεθεί πρέπει να είναι
μικρή)
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το λάχανο, στραγγίζουμε το νερό που έχει και το σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την πιπεριά και το καρότο κομμένα σε μικρούς κύβους και τα αφήνουμε να βράσουν. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό αν είναι απαραίτητο. Ταυτόχρονα βράζουμε το κοτό¬πουλο σε ξεχωριστό σκεύος με λίγο αλάτι (προσοχή στην ποσότητα του αλατιού γιατί το λάχανο τουρσί έχει αρκε¬τό). Όταν βράσουν και τα δυο, τοποθετούνται σε ταψί και ψήνονται ως ότου ροδίσει το κοτόπουλο. Καλό είναι να ανακατέψουμε το λάχανο στη διάρκεια του ψησίματος για να μη μαυρίσει από επάνω.

Μιλινάκια
Τα μιλινάκια αποτελούσαν λιχουδιά κυρίως των μικρών παιδιών και τα έφτιαχναν οι Θρακιώτισσες συνήθως με τα φύλλα που περίσσευαν από πίτα που είχαν φτιάξει. Η παρασκευή τους ήταν πιο γρήγορη και έτσι απασχολούσαν τα μικρά παιδιά που περίμεναν με ανυπομονησία την πίτα να ψηθεί.
Υλικά
1 φλιτζάνι νερό 1 κουταλιά ξύδι '/ζ κουταλάκι αλάτι 1 αυγό (προαιρετικά) αλεύρι όσο πάρει λάδι για το τηγάνισμα
Γέμιση
Το μίγμα της γέμισης μπορεί να ποικίλει: μυζήθρα ή τυρί με αυγά ή σπανάκι με τυρί και αυγά ή κιμά καβουρδισμένο με κρεμμύδι ή πράσο.
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε καλά. Προσοχή το ζυμάρι δεν πρέπει να είναι πολύ σφικτό γιατί θα δυσκολέψει στο άνοιγμα των φύλλων. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί (όσο περισσότερο μείνει τόσο πιο εύκολα ανοίγουν τα φύλλα). Χωρίζουμε τα φύλλα σε 12 κομμάτια ένα για μιλινάκι. Ανοίγουμε τα φύλλα με το πλαστήρι (οκλαβού όπως λέγεται στη Θράκη) όσο πιο λεπτά μπορούμε και τα γεμίζουμε με τη γέμιση που έχου¬με επιλέξει.
Τα διπλώνουμε έτσι ώστε να πάρουν το σχήμα μεγάλου τετραγώνου και τα τηγανίζουμε.
http://www.visitgreece.gr/el/gastronomy/regional_cuisine/traditional_cuisine_prefecture_of_evros


2 σχόλια:

  1. Το παρουσιάζει σήμερα καθαρά Δευτέρα ντροπή. ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρουσιάζουμε γενικώς ελληνικές παραδοσιακές συνταγές ...δεν είναι ντροπή
      Ευχαριστώ για το σχόλιο

      Διαγραφή