Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

Κοτόπουλο Τσερέπα Ιθάκης

Αποτέλεσμα εικόνας για Κοτόπουλο ΤσερέπαΤσερέπα είναι ένα ταψί πήλινο αρκετά ψηλό, που φτιάχνει υπέροχο ψητό. Αφού προετοιμαστεί το κοτόπουλο σ'ένα μεταλλικό ταψί, σκεπάζεται με τη τσερέπα που καλύπτεται από κάρβουνα για ομοιόμορφο ψήσιμο.

Τι χρειαζόμαστε:

  •  1 κοτόπουλο (ή και 2 ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού)
  • πατάτες τόσες που να γεμίζει ο ελεύθερος χώρος στο ταψί
  • 2-3 φρέσκιες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, ρίγανη
  • ελαιόλαδο
  • λευκό κρασί
  • λεμόνι
 Πως το κάνουμε:

Απλός Τρόπος

Κόβουμε το κοτόπουλο στα 4 (ή σε μερίδες).
Φτιάχνουμε ένα μείγμα με αλάτι, πιπέρι, σκόρδο λιωμένο, καρύκευμα κοτόπουλου. (Αποφεύγουμε να βάλουμε στη φάση αυτή τη ρίγανη, γιατί μαυρίζει το κρέας. Θα έρθει η ώρα της).
Αδειάζουμε το μείγμα σε μπωλ και προσθέτουμε λαδάκι να γίνει χαρμάνι, σχετικά σφικτό, να “κρατάει”
Στη συνέχεια γεμίζουμε με αυτό το μείγμα τα μπουτάκια (μικρές τρύπες στην πέτσα τους και το κρέας και στη συνέχεια «στούμπωμα») αλλά και το στήθος, καθώς και κάτω από τη μασχάλη.
Αφήνουμε το κοτόπουλο έτσι όλο το βράδυ να μαριναριστεί.
Βάζουμε σε ταψί τις φρέσκιες ντομάτες, κομμένες άλλες σε μεγάλα κομμάτια και άλλες σε ροδέλες, μαζί με τον πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε 1 ποτήρι λευκό κρασί. Τις περιλούουμε με τον χυμό του λεμονιού.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο
Γεμίζουμε το ταψί με πατάτες κομμένες κυδωνάτες, φροντίζοντας να είναι καλά στραγγισμένες από τα νερά του πλυσίματός τους. 
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και ανάμεσά τους κόβουμε σε ροδέλες τις δύο πιπεριές μας.
Σκεπάζουμε το ταψί και το βάζουμε το ταψί σε φούρνο, στους 150-160 βαθμούς για μιάμιση με δύο ώρες, ελέγχοντάς το εάν είναι έτοιμο.
Την ρίγανη την προσθέτουμε όταν θα είναι σχεδόν ψημένο το φαί.

Παραδοσιακός Τρόπος:
Στο μέρος που θα ψήσουμε το φαγητό (σε ένα μεγάλο τζάκι, σε μπάρμπεκιου στον κήπο, ή στην φουφού της κουζίνας), αρχικά “καίμε” την τσερέπα. Ανάβουμε μια καλή φωτιά με ξύλα ή/και κάρβουνα. Πάνω από την φωτιά στηρίζουμε λοξά το καπάκι (της τσερέπας ή της γάστρας) για να “καεί” πολύ καλά από μέσα. Όταν τα κάρβουνα θα έχουν ανάψει για τα καλά και έχει παραχθεί αρκετή στάχτη, καθαρίζουμε καλά μία περιοχή, βάζουμε το ταψί και το σκεπάζουμε προσεκτικά. (πολύ προσεκτικά για να μη μας σπάσει το καπάκι που θα είναι πολύ ζεστό.
Κλείνουμε τα χείλη της γάστρας με στάχτη και κάρβουνα για να μην παίρνει καθόλου αέρα από έξω, αλλά και για να μη φεύγουν οι ατμοί και η μυρωδιά του φαγητού.
Αφήνουμε τη γάστρα σκεπασμένη για περίπου δυόμιση ώρες.
Όταν την ξεσκεπάσουμε, το φαγητό θα είναι έτοιμο.

Μερικά μυστικά:
 Μη τσιγκουνευτείτε καθόλου τις πατάτες, βάλτε όσες πιο πολλές χωρούν. Εκεί είναι η νοστιμιά.
 Το σκέπασμα του ταψιού πρέπει να είναι τέτοιο που τα αρώματα του φαγητού να εγκλωβιστούν μέσα σε αυτό, να μη “ξεφεύγουν” προς τα έξω. Ένα καλό υποκατάστατο, είναι μία γάστρα με καλή εφαρμογή στο καπάκι της.
http://ithacorama.com/el/ithaki/topikes-sintages/item/497-kotopoulo-tserepa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου