Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

TΑ ΠΙΟ ΑΦΡΆΤΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΆΤΑ ΤΣΟΥΡΈΚΙΑ .ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΉ ΜΙΚΡΑΣΙΆΤΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΆ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΤΎΧΕΤΕ!




στην εγγονή ε πως να το κάνουμε έχουν άλλη γλύκα
 όχι μόνο στην γεύση αλλά και στα συναισθήματα!
 Λόγω των ημερών σκέφτηκα να σας δώσω την πιο επιτυχημένη και νόστιμη συνταγή για αφράτα τσουρέκια.

Την συνταγή αυτή την είχε η γιαγιά μου ,Μικρασιάτισα 

σε καταγωγή,θυμάμαι που την έφτιαχνε μαζί με την 
μαμά μου και εγώ τώρα με την σειρά μου συνεχίζω να
 την φτιάχνω.Ένα χαρακτηριστικό αυτής της συνταγής είναι ότι τα τσουρέκια δεν «απλώνουν»

Η μόνη αλλαγή που έχω κάνει είναι στο

βούτυρο (η γιαγιά χρησιμοποιούσε παραδοσιακή φυτίνη αλλά εγώ προτιμώ το λούρπακ)

Τα τσουρέκια είναι «μπελαλίδικα» που λέμε και εμείς εδώ στην Αρτάκη αλλά στο τέλος σε επιβραβεύουν με την 

γεύση τους. Και η διαφορά που κάνει αυτά τα τσουρέκια επιτυχημένα είναι ότι παραμένουν αφράτα όχι μόνο την 
πρώτη μέρα αλλά και τις επόμενες!

YΛΙΚΑ

3 Κιλά αλεύρι ρομπέν κίτρινο
1 κιλό ζάχαρη, αφαιρούμε ένα κρασοπότηρο
2 φλιτζανάκια του καφέ γάλα
1 βιτάμ κλασικό πλάκα
2 βούτυρα λούρπακ ανάλατο 250gr.
160 γρ. μαγιά
2 φακελάκια μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουταλάκι μαστίχα χίου κοπανισμένη
 3 κουταλάκια ξύσμα πορτοκάλι
18 αυγά
1 πρέζα αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Λιώνουμε την μαγιά σε 1 φλιτζανάκι νερό αφού πρώτα το έχουμε ζεστάνει (προσοχή όχι καυτό , χλιαρό για να μην χαλάσει η μαγιά) και ρίχνουμε όσο αλεύρι πάρει ώστε να κάνουμε μια ζύμη.
Την αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη 1 ώρα περίπου να φουσκώσει.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βιτάμ με το βούτυρο, μετά ρίχνουμε το γάλα και αφού  «χτυπήσουμε» τα αυγά τα ρίχνουμε και αυτά σιγά σιγά.

Συνεχίζουμε ρίχνοντας την ζάχαρη και παράλληλα ανακατεύουμε να λιώσει.
Στο τέλος ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το μαχλέπι, την μαστίχα, το ξύσμα και το αλάτι.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακούβα, βάζουμε την ζύμη της μαγιάς και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά από την κατσαρόλα μας.
Τραβάμε λίγο – λίγο αλεύρι και ενώνουμε τα υλικά αλλά προσέχουμε να μην ζυμώνουμε όπως το ψωμί.

Ζυμώνουμε φέρνοντας γύρω – γύρω την λεκάνη και με ανοιχτές παλάμες από κάτω προς τα επάνω. Αν δούμε ότι είναι πολύ  μαλακή η ζύμη μας ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
Όταν τελειώσουμε με το ζύμωμα αφήνουμε τη ζύμη στην λεκάνη και την σκεπάζουμε με κουβέρτες  αφήνοντας την σε ένα δωμάτιο κλειστό μέχρι να φουσκώσει τουλάχιστον στο διπλάσιο.
Ανάλογα με το πόσο κρύο έχει στο δωμάτιο, μπορεί να χρειαστεί από 2.5 ώρες μέχρι 4 ώρες να μείνει σκεπασμένη η λεκάνη με την ζύμη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη μας, αλείφουμε με βιτάμ τα χέρια μας και πλάθουμε τα σχέδια.
Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε ακόμη ¾ της ώρας  ώστε να «ανέβουν» κι άλλο.
Όταν είναι έτοιμα τα αλείφουμε με αυγό και τα στολίζουμε με αμύγδαλα.
Ψήνουμε για 30΄περίπου.

*Τα τσουρέκια της φωτογραφίας είναι με 5 κιλά αλεύρι γιαυτό βλέπετε τέτοια ποσότητα

Μερικά μικρά μυστικά που θα σας οδηγήσουν στην επιτυχία τους…

Μην χρησιμοποιήσετε αερόθερμο στον φούρνο γιατί δεν θα φουσκώσουν όσο πρέπει.
Τα υλικά προσέξτε να έχουν την ίδια θερμοκρασία.(Εγώ τα βγάζω από το ψυγείο από το βραδυ)
Μην χρησιμοποιήσετε ξηρή μαγιά,αγοράστε καλύτερα από τον φούρνο.Θα δείτε μεγάλη διαφορά στην υφή τους και στον χρόνο φουσκώματος.

Έχετε υπομονή μέχρι να «ανέβουν» και για να μην καθυστερήσουν και περιμένετε όλη μέρα προσέξτε το δωμάτιο που θα τα βάλετε να είναι ζεστό και σκεπάστε την λεκάνη με κουβέρτες.
Το κόκκινο αυγό δεν το βάζουμε από την αρχή στο τσουρέκι! Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, τρυπάμε το τσουρέκι εκεί που θέλουμε να βάλουμε το αυγό, με το χέρι μιας ξύλινης κουτάλας και σπρώχνουμε το κόκκινο αυγό.

 Το τσουρέκι, επειδή είναι μαλακό και ζεστό υποχωρεί, αγκαλιάζει το αυγό και όταν κρυώσει έχει σφίξει τόσο γύρω του που δεν βγαίνει.
Τυλίχτε όταν κρυώσουν τα τσουρέκια σε σελοφάν ή βάλτε τα σε σακουλάκια poly bag για να διατηρηθούν και να μην ξεραθούν  
 http://diavolnewss.blogspot.gr/2016/03/blog-post_9.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου