Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Μανιτάρια ψητά λαδορίγανη ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Τι έχει σήμερα το μενού; Φαγάκι ελαφρύ, με ελάχιστες θερμίδες, νηστίσμο, άριστο για την υγεία μας.
Αν κάνετε μια πρόχειρη αναζήτηση για τη διατροφική αξία των μανιταριών, θα δείτε πόσα καλά έχουν και πόσο εφάμιλλα είναι του κρέατος.

Περιέχουν ελάχιστες θερμίδες αφού περιέχουν ελάχιστο και αμελητέο λίπος, έχουν πρωτεΐνες σαν αυτές του κρέατος, είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, είναι φτωχά σε νάτριο, άρα ιδανικά για δίαιτα, έχουν πολλές
βιταμίνες, έχουν αντικαρκινική δράση, μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και άλλα καλά.
Αντικαθιστούν το κρέας σε συνταγές που θέλουμε να το αποφύγουμε. Έχετε φάει μανιτάρια στιφάδο ή μαγειρίτσα με μανιτάρια; Μιλάμε για νοστιμιά!
Τι θα χρειαστούμε:

1 πακέτο λευκά μανιτάρια εμπορίου (αγαρικά)
χυμό 1 λεμονιού
ρίγανη
λίγο λάδι
αλάτι (προαιρετικά)

Ανοίγουμε τον φούρνο στο γκριλ στους 180-200 βαθμούς.
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με υγρό πανί. Τα μανιτάρια έχουν την ιδιότητα να απορροφούν υγρά, είναι ευαίσθητα, οπότε καλό είναι να καθαρίζονται με υγρό πανί και όχι απευθείας με νερό.
Κόβουμε τα μανιτάρια στα 2 ή 4 κομμάτια. Αν είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε περισσότερες φορές.
Τοποθετούμε τα μανιτάρια σε ένα ταψάκι. Μην σας ανησυχεί αν είναι μικρό το ταψί και φαίνονται στριμωγμένα. Μαζεύουν με το ψήσιμο.
Ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι και το χυμό ενός λεμονιού ή και παραπάνω αν σας αρέσει η γεύση του λεμονιού.
Πασπαλίζουμε με ρίγανη, ρίχνουμε αλάτι αν θέλουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου ή όσο χρειαστεί για να ετοιμαστούν. Δεν κράτησα χρόνο, αλλά αν θυμάμαι καλά, τόσο χρειάστηκε περίπου.

Μπορούμε φυσικά να προσθέσουμε κι άλλα πράγματα στη συνταγή μας. Ψιλοκομμένο σκορδάκι, άλλα μυρωδικά κλπ. Εγώ τα φτιάχνω έτσι. Μόνο με λάδι, λεμόνι, ρίγανη.

Φάτε τα ζεστά, χωρίς τύψεις και με τη σιγουριά ότι έχετε προσφέρει πολλά ωφέλιμα στοιχεία στον οργανισμό σας.

Αυτό το άρθρο προέρχεται από το blog μικρή κουζίνα: Μανιτάρια ψητά λαδορίγανη http://mikrikouzina.blogspot.com/2009/03/blog-post_05.html#ixzz44frSDMLr
Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου κειμένου και των φωτογραφιών μου, σύμφωνα με το νόμο περί πνευματικής περιουσίας, χωρίς την έγκρισή μου. Copyright: Αγγελική Ξανθάκη 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου