🧀 Μικρασιάτικο Ορεκτικό με Μυζήθρα & Μαϊντανό




(Παραδοσιακό άλειμμα – ντιπ)

✔️ Υλικά

  • 250 γρ. νωπή μυζήθρα ή ξινομυζήθρα (ανάλογα πόσο ξινό το θες)

  • 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός (μόνο φύλλα)

  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο τριμμένη (προαιρετικό αλλά παραδοσιακό)

  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά

  • Μια πρέζα κύμινο (Μικρασιάτικο άρωμα)

  • 1–2 κ.σ. λεμόνι ή λίγο ξύδι

  • Αλάτι & πιπέρι (με προσοχή λόγω της μυζήθρας)


🔪 Εκτέλεση

  1. Λιώνεις τη μυζήθρα σε ένα μπολ με πιρούνι μέχρι να γίνει αφράτη.

  2. Προσθέτεις το ελαιόλαδο και ανακατεύεις καλά να «δέσει» η υφή.

  3. Ρίχνεις το σκόρδο, το λεμόνι, την πάπρικα και το κύμινο.

  4. Ανακατεύεις μέχρι να γίνει ομοιόμορφη κρέμα.

  5. Τέλος προσθέτεις τον μαϊντανό, δοκιμάζεις και διορθώνεις αλάτι–πιπέρι.

  6. Αφήνεις το μείγμα 15 λεπτά να σταθεί, ώστε να δέσουν τα αρώματα.


🍽️ Σερβίρισμα

  • Ράντισε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και πάπρικα.

  • Ταιριάζει με φρέσκο ψωμί, παξιμάδι κρίθινο, ντομάτα, αγγούρι ή μεζέδες.

  • Γίνεται και τέλειο άλειμμα για πίτες ή συνοδευτικό σε ψητά.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

🐓 Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζήθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες