Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

Γαύρος Ριζότο στο Φούρνο

Γαύρος Ριζότο στο ΦούρνοΥλικα:
  • 1 κιλό φρέσκο γαύρο
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 135 γραμμάρια (5 μεσαία) λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 200 γραμμάρια (1 κούπα) ρύζι Καρολίνα
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κουταλιά ρίγανη
  • 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 κούπα λευκό ξηρό κρασί
  • 1 ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 1 βιολογικός κύβος λαχανικών
  • 2 κούπες νερό (ή δύο κούπες ζωμό της επιλογής σας)
  • 80 γραμμάρια φέτα
  • Επιπλέον αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
  1. Διαλέγουμε φρέσκο γαύρο, λίγο μεγαλούτσικο, γύρω στα 12 εκ.
  2. Για να καθαρίσουμε το γαύρο, τραβάμε το κεφάλι και μαζί βγαίνουν και τα εντόσθια. Πλένουμε το ψάρι και αφού στραγγίξει το αλατοπιπερώνουμε.
  3. Με ένα μαχαίρι φιλεταρίσματος κόβουμε το γαύρο κατά μήκος της κοιλιάς και αφαιρούμε τη ραχοκοκαλιά, την ουρά, καθώς και όλα τα υπόλοιπα εντόσθια. Πλένουμε ξανά το γαύρο.
  4. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε το ζωμό.
  5. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε, για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να αφήσει το άρωμά του.
  6. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το δεντρολίβανο και τα σωτάρουμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να βραχεί με το λάδι.
  7. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη. Το βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  8. Προσθέτουμε το ζωμό σταδιακά μέχρι το υγρό να απορροφηθεί, ανακατεύοντας συχνά.
  9. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και ανακατεύουμε.
  10. Προσθέτουμε τον τελευταίο ζωμό και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  11. Ανακατεύουμε μέσα την φέτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  12. Το αποσύρουμε από τη φωτιά πριν να πιεί όλα το νερό.
  13. Αλείβουμε μια ταρτιέρα 24 εκατοστών με ελαιόλαδο. Στρώνουμε το γαύρο, ξεκινώντας από την άκρη της ταρτιέρας, με το δέρμα προς τα κάτω, αφήνοντας τον μισό να εξέχει από την ταρτιέρα. Γεμίζουμε τον πάτο με μια στρώση φιλέτα.
  14. Αδειάζουμε το ριζότο πάνω από το γαύρο.
  15. Διπλώνουμε το γαύρο που εξέχει πάνω από το ριζότο. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φιλέτα γαύρου, με το δέρμα προς τα πάνω.
  16. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 170ο C για δεκαπέντε λεπτά.
  17. Το αφήνουμε έξω από το φούρνο για δέκα λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αναποδογυρίζουμε το γαύρο σε μια πιατέλα και σερβίρουμε, όσο είναι ακόμη ζεστός.ΠΗΓΗ http://www.kopiaste.info/?p=14906

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου