🧅 Κρεμμυδόπιτα Νεστορίου – Παραδοσιακή συνταγή
⭐ Υλικά (ταψί 30–32 εκ.)
Για το φύλλο (4–5 φύλλα)
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κ.γ. αλάτι
-
3–4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. ξίδι
-
250–280 ml χλιαρό νερό
-
Άμυλο ή λίγο αλεύρι για άνοιγμα φύλλου
(Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και έτοιμο χωριάτικο φύλλο.)
Για τη γέμιση
-
1,5 κιλό κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε λεπτές φέτες)
-
3–4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
-
120 ml ελαιόλαδο
-
1/2 φλιτζ. ρύζι καρολίνα (προαιρετικό, δίνει σώμα)
-
Αλάτι, πιπέρι
-
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
-
200–300 γρ. φέτα ή τοπικό τυρί (προαιρετικά – σε νηστίσιμη εκδοχή το παραλείπουμε)
🥘 Εκτέλεση
1️⃣ Ετοιμάζουμε το φύλλο
-
Ανακατεύουμε αλεύρι, αλάτι, λάδι, ξίδι και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό.
-
Ζυμώνουμε 5–7 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
-
Χωρίζουμε σε 4–5 μπαλάκια, λαδώνουμε ελαφρά και σκεπάζουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
2️⃣ Ετοιμάζουμε τη γέμιση
-
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κομμένα κρεμμύδια.
-
Τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά 30–40 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν και να γλυκάνουν (χωρίς να καούν).
-
Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Μαγειρεύουμε 5 λεπτά ακόμη.
-
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να χλιαρύνει.
-
Αν χρησιμοποιούμε φέτα, τη θρυμματίζουμε μέσα στο μείγμα.
3️⃣ Στήσιμο της πίτας
-
Ανοίγουμε τα φύλλα λεπτά.
-
Τοποθετούμε 2 φύλλα στον πάτο του ταψιού, λαδωμένα ανάμεσα.
-
Ρίχνουμε όλη τη γέμιση.
-
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας ανάμεσα.
-
Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.
-
Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια.
4️⃣ Ψήσιμο
-
Ψήνουμε στους 180–190°C για 50–60 λεπτά, μέχρι να γίνει χρυσοκόκκινη και τραγανή.
🍽️ Σερβίρισμα
Η κρεμμυδόπιτα του Νεστορίου σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Η γεύση της είναι ακόμη καλύτερη την επόμενη μέρα, όταν τα κρεμμύδια έχουν δέσει.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου