Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Χοιρινό ρόστο «Αξιώτικο»

Ρόστο
Για να προλάβουμε όσους θα διεκδικήσουν πνευματικά δικαιώματα, επισημαίνουμε ότι το ίδιο φαγητό φτιάχνεται σε πολλά ακόμη μέρη. Λέγεται και «Κυκλαδίτικο ρόστο» καθώς φτιάχνεται επίσης στην Πάρο, την Σαντορίνη, την Ίο και τη Σίφνο. Χοιρινό ρόστο με δεντρολίβανο και μπύρα θα συναντήσετε και στην Κεφαλλονιά. Στην Κύπρο φτιάχνουν ρόστο με πολλά είδη κρέατος, κυρίως με κυνήγι.
Τι θα χρειαστείτε (για 8 άτομα)
1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι
5-6 σκελίδες σκόρδο
2-3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
2-3 κουταλιές πελτές (προαιρετικά)

2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2-3 φύλλα δάφνης
μισό κουταλάκι ζάχαρη
μακαρόνια, κατά προτίμηση χοντρά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι θα κάνετε: Καθαρίζετε το σκόρδο και το ανακατεύετε με το αλατοπίπερο. Τρυπάτε το κρέας με μαχαίρι και βάζετε στις σχισμές μια σκελίδα σκόρδο μαζί με μπόλικο αλατοπίπερο. Σε μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ροδίζετε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές. Το σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά. Προσθέτετε τις ντομάτες –και τον πελτέ αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ ώριμες–, τη ζάχαρη και τη δάφνη και αφήνετε να σιγοβράσει για 3 ώρες περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό που και που. Βράζετε χωριστά τα μακαρόνια και τα σουρώνετε. Βάζετε το κρέας σε πιατέλα, περιμένετε να κρυώσει ελαφρά και το κόβετε σε φέτες. Η παραδοσιακή διαδικασία είναι να ρίξετε τα μακαρόνια στη σάλτσα και να τα ανακατέψετε καλά για να απορροφήσουν όση περισσότερη σάλτσα γίνεται. Αλλιώς, τα σερβίρετε σε πιάτα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα, βάζοντας δίπλα τις φέτες του κρέατος. (Η συνταγή είναι από το βιβλίο "Ξερολιθιές της Γεύσης" του Δ. Παπαδόπουλου)
Η ιστορία: Το ρόστο είναι πιάτο με ιταλική καταγωγή, που περιλαμβάνει κρέας με πατάτες, καρότα και μανιτάρια, σερβιρισμένο με χοντρά μακαρόνια και παρεχει 2 γευματα μαγειρευμενα στο ιδιο σκευος χωρις να χρειαζεται η χρηση φουρνου. Αρχικα τα μακαρονια σερβίρονταν σαν πρώτο πιάτο με την κόκκινη σάλτσα ντομάτα. Μετά σερβιριζόταν το κρέας κομμένο σε φέτες, που συνήθως ήταν ένα φτηνό κομμάτι χοιρινού αντί για στήθος με πατάτες, καρότα και μανιτάρια. Η πολίτικη συνταγή εχει σαν συστατικό τα χοντρά μακαρόνια και το κοκκινιστό κρέας αλλά χρησιμοποιείται μοσχάρι και παραλείπονται τα λαχανικά.
- See more at: http://www.mama365.gr/2852/7-nhsiotikes-paradosiakes-syntages.html#sthash.roxfl0aX.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου