🥘 Χοιρινό με Λάχανο (Αρμιά) – Παραδοσιακή Συνταγή
✔️ Υλικά (4–6 άτομα)
-
1–1,2 κιλό χοιρινό (σπάλα ή πανσέτα, κομμένο σε κομμάτια)
-
1,5–2 κιλά αρμιά (λάχανο ξινολάχανο), ψιλοκομμένη
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
-
1–2 καρότα σε ροδέλες (προαιρετικά)
-
1–2 φύλλα δάφνης
-
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
-
1/2 κ.γ. κύμινο (ταιριάζει πολύ)
-
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Λίγο ελαιόλαδο ή χοιρινό λίπος
-
1 ποτήρι νερό ή ζωμός
Η αρμιά συνήθως είναι αρκετά αλμυρή, οπότε αλάτι προστίθεται στο τέλος και με προσοχή.
🔪 Εκτέλεση
1) Τσιγάρισμα χοιρινού
2) Προσθήκη αρωματικών
3) Προσθήκη αρμιάς
4) Μαγείρεμα
Αν θέλεις πιο πηχτό αποτέλεσμα, μαγειρεύεις τα τελευταία 15–20 λεπτά χωρίς καπάκι.
5) Διόρθωση γεύσης
🍽️ Σερβίρισμα
Το χοιρινό με αρμιά ταιριάζει με:
-
φρέσκο ψωμί
-
μπούκοβο
-
ένα ποτηράκι τσίπουρο ή κρασί
-
πατάτες βραστές ή πουρέ (αν θέλεις πιο "μοντέρνα" συνοδεία)
💡 Μικρά μυστικά
-
Αν η αρμιά είναι πολύ ξινή/αλμυρή, μπορείς να τη ξεπλύνεις μία φορά γρήγορα.
-
Η πανσέτα δίνει πιο «βαριά» γεύση, η σπάλα πιο λεία και ζουμερή.
-
Το φαγητό είναι ακόμη καλύτερο την επόμενη μέρα.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου