🥘 Χοιρινό με Λάχανο (Αρμιά) – Παραδοσιακή Συνταγή


✔️ Υλικά (4–6 άτομα)

  • 1–1,2 κιλό χοιρινό (σπάλα ή πανσέτα, κομμένο σε κομμάτια)

  • 1,5–2 κιλά αρμιά (λάχανο ξινολάχανο), ψιλοκομμένη

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (προαιρετικό)

  • 1–2 καρότα σε ροδέλες (προαιρετικά)

  • 1–2 φύλλα δάφνης

  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)

  • 1/2 κ.γ. κύμινο (ταιριάζει πολύ)

  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Λίγο ελαιόλαδο ή χοιρινό λίπος

  • 1 ποτήρι νερό ή ζωμός

Η αρμιά συνήθως είναι αρκετά αλμυρή, οπότε αλάτι προστίθεται στο τέλος και με προσοχή.


🔪 Εκτέλεση

1) Τσιγάρισμα χοιρινού

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνεις λίγο λάδι.
Ροδίζεις καλά το χοιρινό από όλες τις πλευρές μέχρι να κάνει ωραία κρούστα.

2) Προσθήκη αρωματικών

Προσθέτεις το κρεμμύδι (αν χρησιμοποιήσεις) και το καρότο.
Σοτάρεις 3–4 λεπτά.
Ρίχνεις την πάπρικα, το κύμινο και τη δάφνη.

3) Προσθήκη αρμιάς

Βάζεις την αρμιά πάνω από το κρέας.
Δεν ανακατεύεις στην αρχή — θα μαραθεί και θα κάτσει.

4) Μαγείρεμα

Προσθέτεις ελάχιστο νερό ή ζωμό (περίπου 1 ποτήρι).
Σκεπάζεις και σιγομαγειρεύεις για 1 ώρα και 30 λεπτά – 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και το λάχανο να γίνει λουκούμι.

Αν θέλεις πιο πηχτό αποτέλεσμα, μαγειρεύεις τα τελευταία 15–20 λεπτά χωρίς καπάκι.

5) Διόρθωση γεύσης

Δοκιμάζεις και, μόνο αν χρειάζεται, προσθέτεις αλάτι.
Ρίχνεις φρεσκοτριμμένο πιπέρι γενναιόδωρα.


🍽️ Σερβίρισμα

Το χοιρινό με αρμιά ταιριάζει με:

  • φρέσκο ψωμί

  • μπούκοβο

  • ένα ποτηράκι τσίπουρο ή κρασί

  • πατάτες βραστές ή πουρέ (αν θέλεις πιο "μοντέρνα" συνοδεία)


💡 Μικρά μυστικά

  • Αν η αρμιά είναι πολύ ξινή/αλμυρή, μπορείς να τη ξεπλύνεις μία φορά γρήγορα.

  • Η πανσέτα δίνει πιο «βαριά» γεύση, η σπάλα πιο λεία και ζουμερή.

  • Το φαγητό είναι ακόμη καλύτερο την επόμενη μέρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

🐓 Κόκορας κοκκινιστός με τουτουμάκια και μυζήθρα χωριάτικη

Νταμγκάδες