Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Λαδένια Κιμώλου

Λαδένια Κιμώλου


(γιά ένα ταψάκι στρογγυλό διαμ. 54 εκ.)
500 γρ. αλεύρι (και λίγο ακόμα)
4 ώριμες, νόστιμες ντομάτες


3 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ρίγανη (προαιρετικά)
1 κομμάτι μαγιά μεγέθους καρυδιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

παρασκευή
Σε ένα ταψάκι ανακατεύουμε το αλεύρι με μιά πρέζα αλάτι και κάνουμε στη μέση μιά λακουβίτσα. Ρίχνουμε τη μαγιά, που έχουμε διαλύσει σε 3/4 φλ.τσ. χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι μαλακό και ομοιογενές, που να μην κολλάει στα χέρια. Προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο νερό κατά το ζύμωμα. Δίνουμε ένα στρογγυλό σχήμα στη ζύμη και τη σκεπάζουμε με πετσέτα. Την αφήνουμε να σταθεί σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει αρκετά. Στο μεταξύ κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και τις ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τις φέτες των κρεμμυδιών, αλάτι, πιπέρι και, αν θέλουμε, τη ρίγανη. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Ανοίγουμε ελαφρά τη ζύμη και τη βάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι. Την πιέζουμε με την παλάμη μας να ανοίξει καλύπτοντας όλο τον πάτο του ταψιού. Βάζουμε επάνω το μείγμα ντομάτας-κρεμμυδιών και το απλώνουμε στην επιφάνεια της ζύμης. Την περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε τη λαδένια για 40'-45' και τη σερβίρουμε ζεστή.

tips: η ρίγανη δεν υπάρχει στην παραδοσιακή συνταγή, αλλά της πάει πολύ. Μπορείτε, ακόμα, να την προσθέσετε στη ζύμη της λαδένιας. Μιά παραλλαγή είναι με κάππαρη,  μαύρες ελιές και αντζούγιες, που θα την φέρει κοντά σε σικελιάνικη πίτσα. ΠΗΓΗ http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=2004280

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου