Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Αγκινάρες Παραγιομιστές (Ζάκυνθος)

Αγκινάρες Παραγιομιστέςυλικά

6 αγκινάρες
6 κ.γ. φουσκωτές ρύζι νυχάκι
3 κ.σ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο (φρέσκο σκόρδο κατά προτίμηση)
3 κ.σ. μάραθο ή άνηθο, ψιλοκομμένο
7 κ.σ. Χωριό ελαιόλαδο Ορεινές Περιοχές
1 κιλό φρέσκιες ώριμες ντομάτες, κομμένες στη μέση και τριμμένες στον τρίφτη ή μικρό κουτί ολόκληρες ντομάτες ιταλικού τύπου
αλάτι και φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι, ζάχαρη κατά βούληση
χυμό λεμόνι από 1 λεμόνι
1 κ.σ. αλεύρι
6 μικρές πατάτες, προαιρετικά

εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα κοτσάνια από τις αγκινάρες από τη βάση τους, ώστε να μπορούν να σταθούν όρθιες στην κατσαρόλα. Αφαιρούμε τρεις-τέσσερις σειρές από τα εξωτερικά φύλλα τους που είναι τραχιά. Κόβουμε το επάνω μέρος των φύλλων κατά 2,5 εκ. περίπου και μετά αφαιρούμε από μέσα με ένα κουταλάκι το χνουδωτό μέρος που είναι επάνω από την καρδιά (πρέπει να υπάρχει ικανοποιητική κοιλότητα για τη γέμιση).
  2. Όπως καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό που περιέχει το χυμό του λεμονιού και αλεύρι, ώστε να μη χάσουν πολύ από το χρώμα τους.
  3. Αφαιρούμε από τα κοτσάνια το εξωτερικό ινώδες μέρος και τα βάζουμε στο μπολ με τις αγκινάρες.
  4. Ανακατεύουμε το ρύζι με τρείς κουταλιές της σούπας Χωριό ελαιόλαδο Ορεινές Περιοχές, το σκόρδο, τον μάραθο ή άνηθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και πολύ αλάτι και πιπέρι, αναλόγως με το γούστο μας.
  5. Γεμίζουμε τα κοιλώματα στις αγκινάρες με αυτό το μείγμα-γέμιση.
  6. Μετά βάζουμε τις ντομάτες με τα υπόλοιπα – ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη (κατά βούληση) – μέσα σε μια κατσαρόλα μαζί με αρκετό νερό, ώστε να φτάνει στο μέσο ύψος των αγκιναρών, φέρνουμε στη βράση και μετά τα αφήνουμε να βράσουν για πέντε λεπτά.
  7. Κατόπιν, τοποθετούμε προσεκτικά τις αγκινάρες όρθιες στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κοτσάνια. Τα σιγοβράζουμε πολύ σιγά για μια ώρα περίπου με την κατσαρόλα σκεπασμένη. Εάν χρησιμοποιήσουμε και πατάτες, τις προσθέτουμε στο μέσο του χρόνου που βράζουν.
  8. Για σερβίρισμα τοποθετούμε τις αγκινάρες, τα κοτσάνια και τις πατάτες σε μια πιατέλα και χύνουμε από πάνω την ντομάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου