Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Aπλή παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια

Του Αφέντη Χριστού σήμερα! Έτσι συνηθίζουμε να λέμε στην Κρήτη την γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Έτσι εδώ γιορτάζουν εκτός από τους Σωτήρηδες και τις Σωτηρίες και πολλοί από τους Χρήστους. Χρόνια τους Πολλά!
Πανηγύρια του Μεσοκαλόκαιρου και γλέντια σε πολλά χωριά της περιοχής μας. Όχι βέβαια με την αίγλη του παλιού καιρού οπότε ο κόσμος δεν είχε πολλές ευκαιρίες διασκέδασης και
απολάμβανε το γλέντι με την ψυχή του. Ούτε όμως και με την όρεξη των προηγούμενων χρόνων. Όταν σχεδόν πια όλα τα σπίτια έχουν κι από ένα άνεργο κι όταν η μείωση των εισοδημάτων είναι …οριζόντια όπως λένε,  δεν έχει ο κόσμος διάθεση να τρέχει στα  πανηγύρια…

Όσο μπορούμε τα έθιμα τα τηρήσαμε και φέτος. Αρτοπλασία για το καλό, και ψαροφαγία. Και ψαρόσουπα είχαμε, και ψάρι στο φούρνο πλακί, και ψάρι τηγανητό, και μουσαφίρηδες (που δεν νηστεύουνε)  να φιλέψουμε…
Κι επειδή για συνοδεία στα τηγανητά ψάρια διαλέξαμε τα παντζάρια, αλλά η προετοιμασία των υπολοίπων ήθελε το χρόνο της, η σημερινή εκδοχή της παντζαροσαλάτας είναι η απλούστερη που υπάρχει!
Υλικά:
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (ακόμη και 2% κάνει)
1 κεσεδάκι παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
1-2 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας λάδι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
Λίγο αλάτι
3-4 κουταλιές καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια ή κοπανισμένα
Επί το έργον:
Αδειάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι.
Πατάμε με τη λάμα του μαχαιριού το σκόρδο να ανοίξει το φλούδι του αλλά δεν το καθαρίζουμε, και το βάζουμε στο γιαούρτι.
Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το ξύδι και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα κυβάκια των παντζαριών και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
Διορθώνουμε αν χρειάζεται το αλάτι και το ξύδι μετά από δοκιμή.
Αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.

Όταν θέλουμε να τη σερβίρουμε, βγάζουμε τη σκελίδα του σκόρδου, τη βάζουμε σε μπολάκι σερβιρίσματος  και αν θέλουμε την πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη καρύδι.
Ταιριάζει με τηγανητό ψάρι, τηγανητά ή ψητά λαχανικά , με παντός είδους ψητά κρέατα  αλλά και με σκέτο φρέσκο ψωμάκι.
Μετά το έργον:
Παρατηρήσεις:
1)      Εννοείται ότι -αν θέλουμε- μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένο το σκόρδο. Με τον τρόπο όμως που περιγράφω η σαλάτα μας παίρνει μια ελαφριά μυρωδιά σκόρδου που είναι αρκετή κατά τη γνώμη μου (και φεύγει και εύκολα αν μασήσουμε  λίγο μαϊντανό ή γαρύφαλλο…).
2)     Βράζω τα παντζάρια με τα φλούδια  μέχρι να μαλακώσουν (συνήθως αυτό το κάνω στη χύτρα ταχύτητας).Τα ξεφλουδίζω τα κόβω σε φετάκια , τα αλατίζω, τα ραντίζω με ξύδι και τα διατηρώ για πολλές μέρες στο ψυγείο. 
Αν λοιπόν χρησιμοποιήσω παντζάρια που τα έχει ήδη «πιάσει» το ξύδι,
προσέχω την ποσότητα που θα βάλω στο γιαούρτι. ΠΗΓΗ http://www.cretangastronomy.gr/2011/08/a%CF%80%CE%BB%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BF%CF%8D%CF%81%CF%84%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου