Δευτέρα, 2 Μαΐου 2016

Μπάμιες: διατήρηση στην κατάψυξη

Πάρε μπρε συ 2 κιλά εδά που τσι βρίσκεις μικρές και τρυφερές
κι άμα δε τσι ψήσεις βάλε τσι στη κατάψυξη.
 
– Νωρίς είναι για κατάψυξη. Όντε
δα κοντεύουν να τελειώσουν θα καταψύξω μερικές. Βαριέμαι δα να καθαρίζω και ζεματίζω…
 
-Α! ντα ζεματίζεις τσι; Εγώ δα σου πω ένα τρόπο που και πιο
καλές γίνουνται και δε θένε ζεμάτισμα.
 
Ο διάλογος διαμείφθηκε ανάμεσα σε μένα και σε παραγωγό μπαμιών
τον προηγούμενο μήνα, με τις πρώτες
μπάμιες.  Πήρα τελικά 2 κιλά μπάμιες, περισσότερο για να μάθω τον τρόπο του. Τελικά είναι πράγματι πιο εύκολος  από το δικό μου, αφού απέφυγα το ζεμάτισμα.  Οι κατεψυγμένες μπάμιες  ήδη μαγειρεύτηκαν και ήταν σαν  «της ώρας», αφήστε που δεν χρειάστηκε να τρίβω και ντομάτες την ώρα του μαγειρέματος.  Περίμενα να μείνουν οι μπάμιες μου λίγο καιρό
στην κατάψυξη για να τις δοκιμάσω και να γράψω τη «συνταγή». Ωστόσο την έλεγα εδώ
και κει για να διασταυρώσω την επιτυχία της.
Όσοι τις φτιάχνουν έτσι – και είναι πολλοί τελικά- με διαβεβαίωσαν ότι και το μεσοχείμωνο
είναι σαν φρέσκες!
 
 
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
 
Υλικά:
 
Για κάθε 500-600 γραμμάρια καθαρισμένες μπάμιες χρειαζόμαστε
2-3 ντομάτες  ώριμες
1 κοφτό κουταλάκι ξινό
 
Επί το έργον:
 
 
Καθαρίζουμε τις μπάμιες (καθαρίζουμε πάντα τον κώνο του κοτσανιού χωρίς να τον κόψουμε, κι έτσι περιορίζονται τα «σαν ζελέ» -κατ’ ευφημισμό-  εκκρίματα). Τις πλένουμε  και τις αφήνουμε
σε στραγγιστήρι να στραγγίξουν. Τις βάζουμε σε λεκάνη. 
 
 
Τρίβουμε τις ντομάτες
και τις προσθέτουμε στις μπάμιες. 
 
 
Πασπαλίζουμε με το ξινό και ανακατεύουμε. 
 
 
Βάζουμε σε σακουλάκια κατάψυξης τις ποσότητες που χρησιμοποιούμε σε κάθε
μαγειριά και τις φυλάσσουμε στην κατάψυξη. Όταν είναι να τις μαγειρέψουμε δεν χρειάζεται να τις αποψύξουμε.  Απλά προσθέτουμε λίγη ακόμη ντομάτα αν μας αρέσει.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Αντί ξινό μπορούμε να βάλουμε χυμό αγγουρίδας (στην Κρήτη μας αρέσει να μαγειρεύουμε τις μπάμιες με αγγουρίδα) αλλά όχι
λεμόνι.
 
2)Μπορούμε να βάλουμε και όλη την ποσότητα ντομάτας που αντιστοιχεί
στην κάθε μαγεριά και να μη προσθέσουμε μετά στο μαγείρεμα. Αυτό κι αν είναι ευκολία όταν έλθει η ώρα να τις μαγειρέψουμε! 
 
3)Το ξινό  είναι το κρυσταλλικό  κιτρικό οξύ που ούτως ή άλλως είναι καλό φυσικό συντηρητικό τροφίμων. Το βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ. ΠΗΓΗ http://www.cretangastronomy.gr/2014/07/%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BC%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%88%CF%85%CE%BE%CE%B7-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου