Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Μακαρούνες Καρπάθου

Μακαρούνες ΚαρπάθουΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
  • 1 κιλό αλεύρι (σκληρού τύπου)
  • Μισό κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 ποτήρια νερό (χλιαρό)
Για το τσίκνωμα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 φλιτζάνι Νέα Φυτίνη
  • 2 κουταλιές βούτυρο γάλακτος
  • Μυζήθρα Ξηρή (για μακαρόνια)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπόλ ρίχνεις το αλεύρι, το αλάτι, ύστερα το ελαιόλαδο και στο τέλος το χλιαρό νερό. Ζυμώνεις την ζύμη ώσπου να γίνει ομοιογενής και μαλακή. Την σκεπάζεις με μεμβράνη και την αφήνεις να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα. Αφού περάσει η μισή ώρα, πιάνεις την ζύμη και αρχίζεις να την κόβεις σε κομμάτια και ένα ένα με αυτά τα κομμάτια αρχίζεις και δημιουργείς μακρόστενα κορδόνια. Ύστερα κόβεις σε μικρά κομμάτια τα κορδόνια που έχεις δημιουργήσει πιέζοντας τα δύο σου δάχτυλα και σέρνοντας τα προς το μέρος σου ώστε να σχηματιστεί ένα κενό στην μέση της μακαρούνας και να διπλωθούν οι άκρες της.
Κατά την δημιουργία των ζυμαρικών και ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία τις τοποθετείς σε ένα ταψί το οποίο είναι πασπαλισμένο με αλεύρι έτσι ώστε να μην κολλήσουν πριν το βράσιμο. Σε μια κατσαρόλα τοποθετείς νερό και αλάτι, ρίχνεις τις μακαρούνες και τις ανακατεύεις για να μην κολλήσουν ενώ παράλληλα αποσύρεις τον αφρό που δημιουργείτε από το βράσιμο. Ο κατάλληλος χρόνος βρασίματος είναι μισή ώρα. Αποσύρεις από την φωτιά την κατσαρόλα και τοποθετείς κρύο νερό, ύστερα τις ρίχνεις στο σουρωτήρι έτσι ώστε να στραγγίξουν.Σε μια πιατέλα πασπαλίζεις τον πάτο της με μυζήθρα, ύστερα τοποθετείς τις μακαρούνες και από πάνω από αυτές πασπαλίζεις και πάλι την ξηρή μυζήθρα.
Εκτέλεση για το τσίκνωμα
Σε ένα τηγάνι βάζεις την Νέα Φυτίνη και το βούτυρο γάλακτος μέχρι να κάψει πάρα πολύ καλά. Κόβεις τα κρεμμύδια σε πάρα πολύ λεπτό μέγεθος που να θυμίζουν ψιλά κυβάκια και τα τσιγαρίζεις μέσα στο καυτό βούτυρο μέχρι να ξανθύνουν.
Τέλος, το καυτό τσίκνωμα το τοποθετείς πάνω από τις μακαρούνες απλώνοντας το παντού. ΠΗΓΗhttp://www.topoikaitropoi.gr/paradosiakes-syntages/makarounes-karpathou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου