Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016

Κατάδες, Παραδοσιακοί Κουραμπιέδες Σάμου

Κατάδες, Παραδοσιακοί Κουραμπιέδες ΣάμουΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
  • 640 gr. αλεύρι
  • 120 ml. ελαιόλαδο
  • 120 gr. βούτυρο
  • 110 gr. ζάχαρη
  • 120 ml. χυμό πορτοκάλι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 3 κουταλιές της σούπας ούζο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κάψουλα βανιλλίνη
  • 1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο
  • Άχνη
Για τη γέμιση
  • 120 gr. καρύδια
  • 80 gr. σουσάμι
  • 1½ κουταλιές της σούπας μέλι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανελογαρίφαλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
Άχνη για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κατάδες, Παραδοσιακοί Κουραμπιέδες Σάμου
Στο μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο και την ζάχαρη να ασπρίσουν και μέχρι να αφρατέψουν, σε δυνατή ταχύτητα. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο Κελσίου. Προσθέτουμε το ξύσμα και μια κουταλιά της σούπας αλεύρι στο μείγμα του μίξερ. Προσθέτουμε το ούζο, τον χυμό, την βανιλλίνη, το ροδόνερο και σταδιακά το αλεύρι. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει απο τα τοιχώματα ή δεν κολλάει στα χέρια μας και είναι απαλή και εύπλαστη. Ετοιμάζουμε την γέμιση, καβουρδίζουμε αρχικά το σουσάμι και κατόπιν σπάμε το καρύδι με το σουσάμι, προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και το μέλι, ανακατεύουμε καλά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε μικρότερα ομοιόμορφα κομμάτια. Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε κυκλυκούς δίσκους. Κόβουμε με ένα κυκλικό κουπ πάτ και γεμίζουμε τους κατάδες.Κλείνουμε καλά σε σχήμα μισόφέγγαρο και αραδιάζουμε τους κατάδες σε ταψί.Ψήνουμε για 25-30 περίπου λεπτά στους 175ο Κελσίου. Μόλις βγάλουμε τους κουραμπιέδες, ζεστούς, τους ραντίζουμε με ροδόνερο και τους πασπαλίζουμε με άχνη.ΠΗΓΗ http://www.topoikaitropoi.gr/paradosiakes-syntages/katades-paradosiaki-kourampiedes-samou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου